Pizzerinki to uniwersalna przekąska, która sprawdzi się na wiele różnych okazji. Do ich przygotowania najczęściej używamy pieczarek, sera, szynki i oliwek, ale tak naprawdę składniki można dowolnie dopasować do własnych preferencji smakowych. My proponujemy wersję z wędzonym boczkiem i cebulą. Przekąska wychodzi bardzo chrupiąca i smakowita.
Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa
Pizzerinki z ciasta drożdżowego to hit na domówkach. Jak je zrobić?
Jeśli gustujesz w słonych przekąskach, to koniecznie wypróbuj przepis na domowe pizzerinki z ciasta drożdżowego, do przygotowania których będziesz potrzebować następujących składników:
Na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 50 g świeżych drożdży
- 375 ml ciepłego mleka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 czubata łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
Ponadto:
- 150 g sera mozzarella
- 200 g wędzonego boczku
- 200 g pieczarek
- 1 cebula
- 50 g oliwek
- 1 łyżka masła
- 100 g passaty pomidorowej
- przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii
- szczypta cukru
Pizzerinki - przepis. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego
Czy wiesz, jak z powyższych składników zrobić pyszne pizzerinki? Przepis jest prosty, jednak za przygotowania należy wziąć się odpowiednio wcześniej, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas na wyrośnięcie. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
- Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce
- Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i sól, a następnie zacznij wyrabiać ciasto (można użyć do tego celu robota kuchennego)
- Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się jednolite i elastyczne. Uformuj w kulkę, włóż do miski i nakryj ściereczką. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na godzinę
Szybkie pizzerinki na kolację. W czasie wyrastania ciasta przygotuj pozostałe składniki
Na finalny smak przekąski wpływa nie tylko ciasto, ale też oczywiście składniki, które na nim układamy. To właśnie doskonale dobrana kompozycja smakowa sprawia, że szybkie pizzerinki znikają z talerzy w mgnieniu oka. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego bierzemy się za przygotowanie pozostałych składników:
- Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle
- Po chwili dodaj starte na tarce pieczarki i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda, na końcu dopraw całość solą i pieprzem
- Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek
- Smaż do czasu, aż boczek stanie się chrupiący
- Przygotuj sos: do passaty pomidorowej dodaj odrobinę cukru oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj
Zobacz też: Jak otworzyć uparty słoik? Myki na zassaną zakrętkę warto zapamiętać raz na zawsze
Jak zrobić pizzerinki? Już tylko kilka chwil dzieli Cię od skosztowania przekąski
Pora na ostatnią część przygotowań, czyli "składanie" naszej przekąski. Jak zrobić pizzerinki? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i podziel na 8 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek
- Pizzerinki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- Posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wyłóż podsmażone pieczarki z cebulą i boczek
- Dodaj pokrojone oliwki i starty ser mozzarella
- Blachę z pizzerinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz do momentu, aż ser się roztopi, a brzegi staną się rumiane (ok. 15-20 minut)
- Gotowe pizzerinki podawaj np. z ketchupem
Zobacz też: Gdy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie przez wiele godzin. Każdy chciał od niej przepis