• Link został skopiowany

Domowe pizzerinki dla zabieganych. Szybka kolacja na dwa dni jak znalazł

Pizzerinki świetnie sprawdzą się jako przekąska na spotkaniu ze znajomymi lub kolacja dla domowników. Przygotowanie jest banalnie proste, dlatego jest to doskonały przepis dla każdego. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować smakowitą domową przekąskę, która spokojnie może konkurować z wyrobami z najlepszych piekarni.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Pizzerinki to uniwersalna przekąska, która sprawdzi się na wiele różnych okazji. Do ich przygotowania najczęściej używamy pieczarek, sera, szynki i oliwek, ale tak naprawdę składniki można dowolnie dopasować do własnych preferencji smakowych. My proponujemy wersję z wędzonym boczkiem i cebulą. Przekąska wychodzi bardzo chrupiąca i smakowita.   

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Pizzerinki z ciasta drożdżowego to hit na domówkach. Jak je zrobić?

Jeśli gustujesz w słonych przekąskach, to koniecznie wypróbuj przepis na domowe pizzerinki z ciasta drożdżowego, do przygotowania których będziesz potrzebować następujących składników:

Na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 375 ml ciepłego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli 

Ponadto:

  • 150 g sera mozzarella
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek 
  • 1 cebula
  • 50 g oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 100 g passaty pomidorowej
  • przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • szczypta cukru 

Pizzerinki - przepis. Zacznij od przygotowania ciasta drożdżowego

Czy wiesz, jak z powyższych składników zrobić pyszne pizzerinki? Przepis jest prosty, jednak za przygotowania należy wziąć się odpowiednio wcześniej, bo ciasto drożdżowe musi mieć czas na wyrośnięcie. Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, łyżeczkę mąki i cukier. Wszystko dokładnie wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut w ciepłe miejsce
  • Pozostałą mąkę przesiej na blat lub stolnicę. Dodaj zaczyn drożdżowy, oliwę z oliwek i sól, a następnie zacznij wyrabiać ciasto (można użyć do tego celu robota kuchennego)
  • Ciasto wyrabiaj do momentu, aż stanie się jednolite i elastyczne. Uformuj w kulkę, włóż do miski i nakryj ściereczką. Miskę z ciastem odstaw w ciepłe miejsce na godzinę

Szybkie pizzerinki na kolację. W czasie wyrastania ciasta przygotuj pozostałe składniki

Na finalny smak przekąski wpływa nie tylko ciasto, ale też oczywiście składniki, które na nim układamy. To właśnie doskonale dobrana kompozycja smakowa sprawia, że szybkie pizzerinki znikają z talerzy w mgnieniu oka. W czasie wyrastania ciasta drożdżowego bierzemy się za przygotowanie pozostałych składników:

  • Cebulę pokrój w piórka i podsmaż na maśle
  • Po chwili dodaj starte na tarce pieczarki i smaż do momentu, aż odparuje z nich woda, na końcu dopraw całość solą i pieprzem
  • Na drugiej patelni podsmaż pokrojony w drobną kostkę boczek
  • Smaż do czasu, aż boczek stanie się chrupiący
  • Przygotuj sos: do passaty pomidorowej dodaj odrobinę cukru oraz przyprawy: sól, pieprz, oregano i bazylię. Całość dokładnie wymieszaj 

Zobacz też: Jak otworzyć uparty słoik? Myki na zassaną zakrętkę warto zapamiętać raz na zawsze

Jak zrobić pizzerinki? Już tylko kilka chwil dzieli Cię od skosztowania przekąski 

Pora na ostatnią część przygotowań, czyli "składanie" naszej przekąski. Jak zrobić pizzerinki? Postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:

  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę posypaną mąką i podziel na 8 równych kawałków. Każdy z nich rozwałkuj na cienki placek
  • Pizzerinki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
  • Posmaruj sosem pomidorowym, a następnie wyłóż podsmażone pieczarki z cebulą i boczek
  • Dodaj pokrojone oliwki i starty ser mozzarella
  • Blachę z pizzerinkami wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra-dół) i piecz do momentu, aż ser się roztopi, a brzegi staną się rumiane (ok. 15-20 minut)
  • Gotowe pizzerinki podawaj np. z ketchupem 

Zobacz też: Gdy sąsiadka robi to danie, na całej klatce pachnie przez wiele godzin. Każdy chciał od niej przepis

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: