Marynata do pieczonych i grillowanych mięs spełnia bardzo ważną rolę. To ona sprawia, że mięso staje się kruche, a jednocześnie soczyste i pełne aromatu. Idealnie dobrana kompozycja smaków i odpowiednio długi czas marynowania potrafią zdziałać cuda. Skrzydełka na grilla potrafią zaskoczyć intensywnością smaku, dlatego często są kulinarnym bohaterem spotkań ze znajomymi.
Miód i czosnek to połączenie, które gwarantuje niesamowite doznania smakowe, dlatego nasza pierwsza propozycja to marynata do skrzydełek na grilla na bazie wspomnianych produktów. Do jej przygotowania będą potrzebne (na ok. 10 sztuk skrzydełek):
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić skrzydełka na grilla, to postępuj zgodnie z poniższą instrukcją:
Jest bardzo wiele możliwości, jak przyprawić skrzydełka na grilla. Koniecznie wypróbuj także marynatę z jogurtu naturalnego i czosnku. Będziesz potrzebować następujących składników:
Poniżej prosta instrukcja, jak przygotować skrzydełka na grilla z użyciem wymienionych składników:
Ostatnia propozycja na to, jak przygotować skrzydełka z kurczaka na grilla, to pomysł z użyciem sosu BBQ domowej roboty. Przygotujesz go z następujących składników:
Skrzydełka należy zamarynować (np. w jednej z powyższych marynat), a następnie ułożyć na rozgrzanym grillu. Wszystkie składniki na domowy sos BBQ dokładnie mieszamy i smarujemy niemal upieczone skrzydełka. Grillujemy jeszcze przez 5-7 minut, aż sos lekko się skarmelizuje.
Częstą praktyką w odniesieniu do skrzydełek drobiowych, jest obgotowanie mięsa we wrzątku przed marynowaniem. Ile czasu gotować skrzydełka na grilla? Wystarczy wrzucić je do osolonego wrzątku na 10 minut. Ma to na celu m.in. zachowanie soczystości mięsa, gwarancję dopieczenia w środku (w przypadku większych kawałków) oraz skrócenie czasu grillowania.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeśli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!