Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Latem koniecznie należy sięgać po świeże pomidory, ponieważ są one skarbnicą potasu, witaminy C i błonnika. Jest to też doskonały czas na przygotowanie soku i sosu pomidorowego na zimę. Są one nieocenione w czasie, kiedy nie mamy dostępu do warzyw prosto z krzaka. Warto podkreślić również, że przetworzone pomidory zawierają więcej likopenu (silny przeciwutleniacz), niż surowe.
Domowe przetwory nie mają sobie równych, a lato to najlepszy czas, aby zapełnić spiżarnię samodzielnie przygotowanymi wekami. Każdego roku prym wiodą dżemy, przetwory z ogórków i sos pomidorowy. Do słoików z ulubionymi przetworami zaliczyć należy także oczywiście sałatki warzywne. Jak przygotować najlepszy domowy sos pomidorowy? Zrobisz go w oparciu o wymienione niżej składniki:
Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak zrobić smakowity sos pomidorowy na zimę. Przepis jest następujący:
W czasie gotowania sosu przygotowujemy słoiki, w których będziemy umieszczać gotowy wyrób. Jak zrobić sos pomidorowy na zimę, aby się nie zepsuł? Należy zadbać o to, aby zarówno słoiki, jak i zakrętki były czyste i wyparzone. Gorący sos przelewamy do słoików, a następnie oczyszczamy szyjki z ewentualnych pozostałości sosu i szczelnie zakręcamy. Można przeprowadzić pasteryzację, ale nie ma takiej konieczności. Słoiki odkładamy do góry dnem do wystygnięcia. Przetwory należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej spiżarni.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeśli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!