• Link został skopiowany

Sos pomidorowy na zimę. Zrób domowy sos do spaghetti do słoików. Takie pomidory zawierają więcej likopenu

Skoro sezon na pomidory w pełni, to czas przygotować sos pomidorowy na zimę. Najczęściej podajemy go z makaronem, ale świetnie pasuje także do ryżu lub kaszy. To doskonały smak i samo zdrowie, a zrobienie domowego specjału jest prostsze, niż mogłoby się wydawać.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że warzywa są podstawą zdrowej i zbilansowanej diety. Latem koniecznie należy sięgać po świeże pomidory, ponieważ są one skarbnicą potasu, witaminy C i błonnika. Jest to też doskonały czas na przygotowanie soku i sosu pomidorowego na zimę. Są one nieocenione w czasie, kiedy nie mamy dostępu do warzyw prosto z krzaka. Warto podkreślić również, że przetworzone pomidory zawierają więcej likopenu (silny przeciwutleniacz), niż surowe. 

Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone

Sos pomidorowy do słoików wykorzystasz na różne okazje. To prawdziwa bomba witaminowa

Domowe przetwory nie mają sobie równych, a lato to najlepszy czas, aby zapełnić spiżarnię samodzielnie przygotowanymi wekami. Każdego roku prym wiodą dżemy, przetwory z ogórków i sos pomidorowy. Do słoików z ulubionymi przetworami zaliczyć należy także oczywiście sałatki warzywne. Jak przygotować najlepszy domowy sos pomidorowy? Zrobisz go w oparciu o wymienione niżej składniki:

  • 3 kg pomidorów
  • 5 sztuk papryki czerwonej
  • 5-6 średnich marchewek
  • 1 duża pietruszka
  • 3 duże cebule
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 szklanka oleju roślinnego
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszone oregano, suszony tymianek, suszona bazylia 
  • odrobina cukru (opcjonalnie)

Sos pomidorowy na zimę - przepis. Zacznij od przygotowania warzyw 

Poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku, jak zrobić smakowity sos pomidorowy na zimę. Przepis jest następujący:

  • Warzywa dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie obieramy
  • Marchewkę, pietruszkę, paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy
  • Pomidory kroimy na połówki, usuwamy zielone części, a następnie dzielimy na mniejsze kawałki (opcjonalnie można usunąć z nich skórki, ale nie ma takiej konieczności)
  • Pokrojone pomidory, marchewkę, pietruszkę, paprykę i cebulę przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa
  • Składniki wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę soli i podgrzewamy
  • Gotujemy na niewielkiej mocy palnika przez ok. 40-50 minut, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy posiekany czosnek, szklankę oleju roślinnego i przyprawy (według uznania)
  • Gotujemy przez kolejny kwadrans  

Jak zrobić sos pomidorowy na zimę? Pozostaje już tylko przełożenie do słoików

W czasie gotowania sosu przygotowujemy słoiki, w których będziemy umieszczać gotowy wyrób. Jak zrobić sos pomidorowy na zimę, aby się nie zepsuł? Należy zadbać o to, aby zarówno słoiki, jak i zakrętki były czyste i wyparzone. Gorący sos przelewamy do słoików, a następnie oczyszczamy szyjki z ewentualnych pozostałości sosu i szczelnie zakręcamy. Można przeprowadzić pasteryzację, ale nie ma takiej konieczności. Słoiki odkładamy do góry dnem do wystygnięcia. Przetwory należy przechowywać w suchym i ciemnym miejscu, najlepiej spiżarni.

Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeśli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: