• Link został skopiowany

Ugotował to zmęczonej żonie. Przypadkiem stworzył legendarne włoskie danie

Fettuccine Alfredo to jedno z najprostszych i najbardziej klasycznych dań włoskiej kuchni. Ma ono wielu miłośników na całym świecie. Sekret tego przepisu leży w jego prostocie oraz jakości składników niezbędnych do jego wykonania.
Fettuccine Alfredo (zdjęcie ilustracyjne)
Olga Mazyarkina / iStock

Włoskie potrawy są znane i lubiane na całym świecie. Przeważnie są niezwykle proste w wykonaniu, a przy tym zachwycają swym smakiem. Sekret tkwi w jakości składników, które używane są do ich przyrządzenia. Zarówno warzywa, jak i mięso powinny być świeże i muszą pochodzić od sprawdzonych dostawców.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Jeśli lubicie włoską kuchnię, to koniecznie musicie wypróbować nasz przepis na fettuccine Alfredo w klasycznej wersji. Warto też skorzystać z drugiego przepisu, który wam zaproponujemy i przyrządzić fettuccine Alfredo z kurczakiem w domowym zaciszu.

Fettuccine Alfredo. Przepis z nietypową historią

Pomysłodawcą dania fettuccine Alfredo był Alfredo di Lelio, włoski restaurator z Rzymu, który w 1908 roku prowadził lokal swojej matki na Piazza Rosa. Danie powstało w odpowiedzi na prośbę jego żony, która po porodzie nie miała apetytu. Alfredo postanowił przygotować dla niej coś lekkiego, a jednocześnie pożywnego, więc ugotował świeży makaron fettuccine i obficie polał go masłem i posypał parmezanem. Początkowo danie nosiło nazwę fettuccine al triplo burro, czyli "fettuccine z potrójnym masłem", a później przyjęło nazwę fettuccine all'Alfredo, by ostatecznie stać się znanym dziś fettuccine Alfredo.

Sława potrawy szybko przekroczyła granice Włoch. W latach 20. XX wieku Alfredo di Lelio otworzył własną restaurację przy Via della Scrofa w Rzymie, gdzie przyciągał wielu amerykańskich turystów. Wkrótce danie stało się symbolem włoskiej kuchni w USA, szczególnie po tym, jak hollywoodzcy gwiazdorzy odwiedzający Rzym zaczęli opowiadać o nim w Stanach Zjednoczonych. Fettuccine Alfredo zyskało wtedy status dania luksusowego i do dziś pozostaje klasyką kuchni włoskiej.

Fettuccine Alfredo przepis oryginalny

Do przygotowania klasycznej wersji fettuccine Alfredo będziemy potrzebować dosłownie kilku składników. Oto one:

  • 10 g masła
  • 500 g makaronu fettuccine
  • 150 g parmezanu tartego
  • pieprz (najlepiej świeżo zmielony)
  • sól

Przygotowanie naszego fettuccine Alfredo rozpoczynamy od ugotowania makaronu. W dużym garnku gotujemy wodę i do wrzątku wrzucamy makaron. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie odcedzamy. Pamiętajmy jednak, aby zachować nieco wody z gotowania makaronu (jedną szklankę).

Następnym krokiem będzie przygotowanie sosu. Na dużej patelni rozpuszczamy masło i czekamy, aż powstała emulsja zacznie delikatnie bulgotać. Teraz możemy partiami dodawać parmezan. Pamiętajmy jednak, aby cały czas mieszać nasz sos Alfredo. Składniki muszą utworzyć jednolitą, gęstą masę. Jeśli jednak sos będzie zbyt gęsty możemy dodać do niego nieco wody, która pozostała nam z gotowania makaronu.

Jeśli sos będzie już gotowy to na patelnię dodajemy ugotowany makaron i całość mieszamy do momentu, aż makaron będzie dokładnie obtoczony w sosie. Doprawiamy pieprzem oraz solą, a następnie wykładamy na talerze. Całość możemy posypać tartym parmezanem i ewentualnie natką pietruszki. Smacznego!

Fettuccine Alfredo z kurczakiem - nowoczesna wersja znanego przepisu

Jeśli macie natomiast ochotę na makaron Aflredo z kurczakiem, to musicie wypróbować poniższy przepis. Do przygotowania tego dnia będziemy potrzebować:

  • 300 g makaronu fettuccine
  • 250 g fileta z piersi kurczaka
  • 80 g masła
  • 150 ml śmietany 30%
  • 30 ml oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 70 g parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 100 ml wody po gotowaniu makaronu

Na samym początku gotujemy makaron, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, alepamiętamy, aby zachować 100 mililitrów wody pozostałej po ugotowaniu.

W międzyczasie filet z piersi kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i roztapiamy połowę masła. Następnie dodajemy pokrojonego kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystko podsmażamy. Dodajemy sok z cytryny oraz śmietankę i całość doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas mieszamy składniki na patelni, aby uniknąć przypalenia.

Po kilku minutach na patelnię dodajemy ugotowany makaron i wlewamy 50 mililitrów wody po gotowaniu makaronu. Następnie dodajemy pozostałą część masła, ser i sól. Całość mieszamy do połączenia składników i powstania gęstego sosu. Jeśli potrzeba, dodajemy jeszcze nieco wody.

Makaron z kurczakiem wykładamy na talerze, posypujemy parmezanem oraz świeżo zmielonym pieprzem. Całość możemy udekorować natką z pietruszki i gotowe. Smacznego!

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: