Drożdżowe cynamonki to więcej niż słodkie bułeczki. Są one mięciutkie, a ich słodko-cynamonowe nadzienie rozpieszcza nasze podniebienie. Jednak to, co nieodłącznie kojarzy nam się z cynamonkami to zniewalający zapach, który podczas pieczenia będzie unosił się w całym domu. Sprawdźcie sami!
Oczywiście każdy z nas może skorzystać z oferty lokalnej cukierni i kupić drożdżowe cynamonki. Jednak naszym zdaniem zdecydowanie lepiej jest upiec te bułeczki w domowym zaciszu. Dzięki temu nie będą one zawierać zbędnych dodatków, a co więcej – będziemy mogli dopasować je do własnych upodobań. Możemy użyć więcej cynamonu, dodać rodzynki czy orzechy, a także zastosować zdrowsze zamienniki cukru. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia!
Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić cynamonki to koniecznie wypróbuj poniższy przepis. Dzięki niemu stworzysz drożdżowe bułeczki, które po prostu rozpłyną ci się w ustach i zaczarują cię smakiem oraz aromatem.
Aby przygotować cynamonki drożdżowe, będziemy potrzebować:
Natomiast do przygotowania cynamonowego nadzienia musimy zaopatrzyć się w:
Przygotowanie naszych cynamonek rozpoczynamy od rozpuszczenia drożdży w ciepłym mleku z cukrem. Taką mieszankę odstawiamy na około 10 minut. W tym czasie w garnku rozpuszczamy masło. Następnie masło, mleko z cukrem i drożdżami oraz pozostałe składniki łączymy ze sobą i wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Następnie całość odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Ciasto należy następnie rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30 × 40 centymetrów. Całość smarujemy miękkim masłem, posypujemy cynamonem i cukrem. Teraz wzdłuż dłuższego boku ciasto zwijamy w rulon, a następnie kroimy na plastry o szerokości 3 centymetrów.
Wszystkie plastry układamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Cynamonki drożdżowe pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. I gotowe. Po wyjęciu z piekarnika możemy udekorować je lukrem z cukru pudru i mleka.
Przepis na cynamonki, który zaprezentowaliśmy powyżej, jest klasyczny i sprawdzony. Jednak w swojej kuchni możecie z nim eksperymentować. Może dodacie nieco rodzynek lub orzechów? A może zamiast lukru użyjecie serka waniliowego? Możecie dodać też nieco czekolady pokrojonej w drobną kostkę. Dopasujcie ten przepis do waszych upodobań!
Zobacz też: Tabbouleh to sałatka, która pasuje do wszystkiego. A prawie nikt jej nie robi
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!