Wiele osób rozpoznaje grzyby po strukturze, jaka znajduje się pod kapeluszem. Przyjęło się, że grzyby rurkowe, które pod kapeluszem nie mają blaszek, ale gąbczastą warstwę są grzybami bezpiecznymi i bez problemu można je zjeść. Okazuje się jednak, że jest inaczej.
Grzyby niejadalne z gąbką to m.in.:
Borowik szatański, znany popularnie jako szatan. Jest to duży grzyb, który posiada biały kapelusz i efektowny czerwonawy trzon. Jest silnie trujący i należy go bezwzględnie unikać.
Borowik ponury – zazwyczaj jego kolor jest żółto-kremowy bądź oliwkowy, grzyb ten sinieje po przekrojeniu. W stanie surowym trujący. Niektóre źródła podają, że po długiej obróbce cieplnej jest jadalny.
Goryczak żółciowy – nie jest grzybem trującym, ale zaliczany jest do grzybów niejadalnych. Wszystko to za sprawą jego niezwykle gorzkiego smaku, który często pojawia się dopiero po ugotowaniu grzyba. Goryczak żółciowy jest bardzo podobny do prawdziwka, stąd łatwo można pomylić te grzyby.
Jeśli jesteście początkującymi grzybiarzami, dobrze jest mieć w domu atlas grzybów niejadalnych i trujących. Takie wartościowe publikacje zawierają zdjęcia oraz dokładne opisy, po których możemy poznać grzyby będące zagrożeniem dla naszego życia i zdrowia. Dzięki dobrej znajomości takiego atlasu możemy uniknąć pomyłki, która może nas kosztować wiele.
Warto też pamiętać o tym, że wiele niejadalnych grzybów rurkowych często wygląda bardzo podobnie, a nawet identycznie tak, jak ich jadalne odpowiedniki. Nierzadko różnice są naprawdę niewielkie. Z tego też powodu warto dokładnie przyglądać się każdemu okazowi spotkanemu na grzybobraniu.
Spożycie niejadalnych grzybów może prowadzić do bardzo poważnych konsekwencji zdrowotnych. Objawy zatrucia grzybami mogą pojawić się już nawet w ciągu trzydziestu minut od spożycia. Niekiedy jednak występują dopiero po kilku godzinach. Wśród objawów takich możemy wyróżnić m.in.:
W konsekwencji powyższych objawów może dojść do odwodnienia organizmu i pogorszenia ogólnego stanu zdrowia. Co więcej, niektóre gatunki grzybów mogą powodować także problemy z układem nerwowym. Jeśli podejrzewasz u siebie zatrucie grzybami, to niezwłocznie udaj się do lekarza i zabierz ze sobą resztki grzybów, które zjadłeś.
Pamiętajmy, że grzyby niejadalne z gąbką potrafią do złudzenia przypominać ich bezpieczne odpowiedniki. Z tego też powodu podczas grzybobrania należy bardzo uważać na to, co wkładamy do naszego koszyka i drugi raz dokładnie sprawdzić zebrane grzyby podczas ich oporządzania. W przypadku grzybów lepiej jest bowiem dmuchać na zimne i nie zbierać okazów, co do których nie mamy absolutnej pewności.
Zobacz też: Sałatka z surimi zaskoczy całą rodzinę. Zrób ją na niedzielę dla bliskich
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!