• Link został skopiowany

Prosty przepis na jednogarnkowy obiad. Ugotuj, wlej do słoików i jedź nawet przez kilka tygodni

Co zrobić na szybko do zjedzenia? Jeśli czeka cię napięty tydzień i wiesz, że nie będziesz mieć czasu na gotowanie, to ta potrawa sprawdzi się idealnie. Leczo jest proste, zawiera pyszne, świeże składniki i bez problemu można je przelać później do słoika.
Leczo - zdjęcie ilustracyjne
Fot. istockphoto.com/-lvinst-

Codzienne gotowanie i wymyślanie, co nowego zrobić na obiad, może zmęczyć. Nic zatem dziwnego, że wielu z nas szuka pomysłów na jednogarnkowe potrawy, które można przechowywać w słoikach przez wiele tygodni. Takim daniem jest leczo, które składa się z wielu pysznych warzyw

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Tradycyjne leczo: przepis. Idealne danie do słoików

Leczo to jedna z tych potraw, którą bez obaw można przelać do słoików i zachować na później. Dzięki pasteryzacji warzywa nie zepsują się i będą świeże nawet po kilku tygodniach. Co więcej, to bardzo pożywne danie. Oryginalnie pochodzi z kuchni węgierskiej, ale w polskich domach jest również popularne ze względu na swoją prostotę i aromat. Sprawdź, jak je przygotować.

Zobacz też: Zapomnij o malinowej chmurce. Przygotuj blachę ukochanego ciasta w śliwkowym wydaniu

Jakie są składniki leczo? Warzywa to podstawa

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania leczo, to:

  • 2 kilogramy papryki (można użyć wszystkich kolorów),
  • 2 kilogramy pomidorów,
  • 2 kilogramy cukinii,
  • 3 duże cebule,
  • 2 łyżki słodkiej papryki,
  • łyżka majeranku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy),
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej roślinny do smażenia,
  • opcjonalnie: ryż i kiełbasa.

Jak prawidłowo zrobić leczo? Przepis krok po kroku

  1. Na początek zabieramy się za warzywa. Pomidory, paprykę i cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
  2. Z papryki usuwamy gniazda nasienne, ogonki i kroimy warzywo w paski.
  3. Z pomidorów usuwamy korzonki i kroimy je w kostkę.
  4. Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
  5. Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pół plasterki.
  6. W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy paprykę, pomidory i cukinię. Całość dusimy na małym ogniu przez około 25 minut, co pewien czas mieszając, aby warzywa nie przywierały do dna.
  7. Gdy pomidory całkowicie się rozpadną, tworząc sos, doprawiamy danie majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
  8. Gotowe leczo przekładamy od razu po ugotowaniu do czystych i wyparzonych słoików. Naczynia mocno zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku. Następnie przekładamy je do suchego, chłodnego pomieszczenia. 

Leczo najlepiej podawać z ryżem i mięsnym dodatkiem w postaci usmażonej, pociętej na plasterki kiełbasy. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: