Codzienne gotowanie i wymyślanie, co nowego zrobić na obiad, może zmęczyć. Nic zatem dziwnego, że wielu z nas szuka pomysłów na jednogarnkowe potrawy, które można przechowywać w słoikach przez wiele tygodni. Takim daniem jest leczo, które składa się z wielu pysznych warzyw.
Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską
Tradycyjne leczo: przepis. Idealne danie do słoików
Leczo to jedna z tych potraw, którą bez obaw można przelać do słoików i zachować na później. Dzięki pasteryzacji warzywa nie zepsują się i będą świeże nawet po kilku tygodniach. Co więcej, to bardzo pożywne danie. Oryginalnie pochodzi z kuchni węgierskiej, ale w polskich domach jest również popularne ze względu na swoją prostotę i aromat. Sprawdź, jak je przygotować.
Zobacz też: Zapomnij o malinowej chmurce. Przygotuj blachę ukochanego ciasta w śliwkowym wydaniu
Jakie są składniki leczo? Warzywa to podstawa
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania leczo, to:
- 2 kilogramy papryki (można użyć wszystkich kolorów),
- 2 kilogramy pomidorów,
- 2 kilogramy cukinii,
- 3 duże cebule,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżka majeranku,
- pół łyżeczki ostrej papryki (lub więcej, jeśli lubimy ostre potrawy),
- sól i pieprz do smaku,
- olej roślinny do smażenia,
- opcjonalnie: ryż i kiełbasa.
Jak prawidłowo zrobić leczo? Przepis krok po kroku
- Na początek zabieramy się za warzywa. Pomidory, paprykę i cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.
- Z papryki usuwamy gniazda nasienne, ogonki i kroimy warzywo w paski.
- Z pomidorów usuwamy korzonki i kroimy je w kostkę.
- Cukinię obieramy i kroimy w kostkę.
- Cebulę obieramy z łupin i kroimy w pół plasterki.
- W dużym garnku rozgrzewamy odrobinę oleju roślinnego, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dorzucamy paprykę, pomidory i cukinię. Całość dusimy na małym ogniu przez około 25 minut, co pewien czas mieszając, aby warzywa nie przywierały do dna.
- Gdy pomidory całkowicie się rozpadną, tworząc sos, doprawiamy danie majerankiem, słodką i ostrą papryką, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez 5 minut.
- Gotowe leczo przekładamy od razu po ugotowaniu do czystych i wyparzonych słoików. Naczynia mocno zakręcamy i pasteryzujemy w garnku lub piekarniku. Następnie przekładamy je do suchego, chłodnego pomieszczenia.
Leczo najlepiej podawać z ryżem i mięsnym dodatkiem w postaci usmażonej, pociętej na plasterki kiełbasy.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.