Sezon na owoce letnie powoli dobiega końca, ale nie ma co rozpaczać. Na ich miejscu pojawi się wiele innych, naturalnych smakołyków, takich jak na przykład gruszki, śliwki czy jabłka. Wszystkie te gatunki właśnie zaczynają dojrzewać, więc posiadacze sadów mają przed sobą spore zbiory. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem owoców, to przygotuj pyszne przetwory na zimę. Doskonałym pomysłem będzie ugotowanie marmolady jabłkowej. Jak ją zrobić? To bardzo proste.
Podczas przygotowywania marmolady ogromne znaczenie mają jabłka, których użyjemy. Najlepiej sięgnąć po kwaśne odmiany, takie jak antonówka czy szara reneta, ponieważ zawierają dużo pektyn, które naturalnie zagęszczą przetwory. Nie trzeba martwić się o smak marmolady, ponieważ owoce gotujemy z cukrem, który nada im odpowiedniej słodyczy. W przepisie jest to 300 gramów cukru na 2 kilogramy jabłek, ale jego ilość można zmniejszyć - wówczas będzie kwaśniejsza. Sekretnym składnikiem, który nadaje marmoladzie wyjątkowego, jesiennego aromatu, jest z kolei cynamon. Moja babcia dodaje zawsze 2 łyżeczki, ale nie jest to konieczność, jeśli nie przepadasz za tą przyprawą. Alternatywnie można użyć goździków, kardamonu, imbiru lub laski wanilii.
Zobacz też: Domowy przepis babci na knedle ze śliwkami. Nim zabierzesz się za gotowanie, lepiej sprawdź owoce
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania marmolady z jabłek, to:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!