• Link został skopiowany

Przepis na marmoladę jabłkową mojej babci. Potrzebujesz tylko 3 składników i sekretnej przyprawy

Jakie przetwory robić jesienią? O tej porze roku warto sięgnąć po świeże jabłka, które teraz masowo spadają z drzew. Można z nich zrobić wiele pysznych dań, ale nie tylko. Idealnie sprawdzą się również na marmoladę. To pyszny dodatek do ciast i kanapek, który można z powodzeniem przechowywać w słoiku.
marmolada jabłkowa (zdj. ilustracyjne)
claudiodivizia/istock

Sezon na owoce letnie powoli dobiega końca, ale nie ma co rozpaczać. Na ich miejscu pojawi się wiele innych, naturalnych smakołyków, takich jak na przykład gruszki, śliwki czy jabłka. Wszystkie te gatunki właśnie zaczynają dojrzewać, więc posiadacze sadów mają przed sobą spore zbiory. Jeśli nie wiesz, co zrobić z nadmiarem owoców, to przygotuj pyszne przetwory na zimę. Doskonałym pomysłem będzie ugotowanie marmolady jabłkowej. Jak ją zrobić? To bardzo proste.

Zobacz wideo Miodowe ciasteczka z marmoladą - pyszny deser

Marmolada z jabłek do słoików. Jakich odmian najlepiej użyć?

Podczas przygotowywania marmolady ogromne znaczenie mają jabłka, których użyjemy. Najlepiej sięgnąć po kwaśne odmiany, takie jak antonówka czy szara reneta, ponieważ zawierają dużo pektyn, które naturalnie zagęszczą przetwory. Nie trzeba martwić się o smak marmolady, ponieważ owoce gotujemy z cukrem, który nada im odpowiedniej słodyczy. W przepisie jest to 300 gramów cukru na 2 kilogramy jabłek, ale jego ilość można zmniejszyć - wówczas będzie kwaśniejsza. Sekretnym składnikiem, który nadaje marmoladzie wyjątkowego, jesiennego aromatu, jest z kolei cynamon. Moja babcia dodaje zawsze 2 łyżeczki, ale nie jest to konieczność, jeśli nie przepadasz za tą przyprawą. Alternatywnie można użyć goździków, kardamonu, imbiru lub laski wanilii.

Zobacz też: Domowy przepis babci na knedle ze śliwkami. Nim zabierzesz się za gotowanie, lepiej sprawdź owoce

Co dodać do marmolady z jabłek? Ta przyprawa poprawi aromat przetworów

Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania marmolady z jabłek, to:

  • 2 kilogramy jabłek,
  • około 300 gramów cukru,
  • cytryna,
  • 2 łyżeczki cynamonu.

Jak się robi marmoladę z jabłek? Przepis krok po kroku

  1. Na początek myjemy jabłka, obieramy ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je na małe kawałki (dzięki temu szybciej rozpadną się podczas gotowania).
  2. Pokrojone jabłka przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem i odstawiamy na dłuższy czas, aby puściły sok.
  3. Garnek wstawiamy na kuchenkę, dodajemy sok z cytryny i cynamon. Całość gotujemy na średnim ogniu, co pewien czas mieszając.
  4. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszamy moc palnika i gotujemy jeszcze tak długo, aż marmolada zgęstnieje i stanie się gładka.
  5. Jeśli w garnku zostały większe kawałki owoców, możemy je rozdrobnić za pomocą blendera. Gorącą marmoladę przekładamy do czystych, wyparzonych słoików, szczelnie je zakręcamy i odstawiamy do góry dnem aż do wystygnięcia. Dodatkowo można zapasteryzować naczynia w garnku z gorącą wodą. Dzięki temu marmoladę będziemy mogli przechowywać przez wiele tygodni. 

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: