Choć nazwa brzmi bardzo włosko, historia dania nie jest do końca jasna. Niektórzy twierdzą, że powstało we Włoszech w latach 70., inni natomiast uważają, że jest to amerykański pomysł inspirowany włoską kuchnią. Jedno jest jednak pewne, penne alla vodka łączy prostotę makaronu z intensywnym smakiem sosu pomidorowo-śmietanowego, w którym ważnym składnikiem jest... właśnie wódka.
To pytanie zadaje sobie wiele osób: po co wódka w penne alla vodka? Przecież to danie, a nie drink! Ponadto jeśli jest inspirowane włoską kuchnią, to Włosi raczej niezbyt chętnie piją wódkę. Przeważnie króluje u nich wino.
Odpowiedź jest prosta: wódka jest tu ważnym składnikiem, ale nie gra głównych skrzypiec. W czasie gotowania alkohol całkowicie odparowuje. Zadaniem wódki jest wzmocnienie smaku pomidorów i pomoc w połączeniu tłuszczu z mięsa ze śmietaną. Efekt? Sos staje się dzięki temu bardziej kremowy i aromatyczny.
Penne alla vodka wygląda elegancko i bez obaw możecie podać je podczas rodzinnego niedzielnego obiadu. Jednak jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmie wam wiele czasu. Sami sprawdźcie!
Do przygotowania penne alla vodka będą nam potrzebne następujące składniki:
W 2020 roku, w samym środku lockdownu, kiedy większość z nas spędzała więcej czasu w domu, Gigi Hadid wrzuciła na swojego Instagrama przepis na penne alla vodka. W krótkim czasie danie stało się viralem. Internauci masowo odtwarzali jej wersję makaronu, a zdjęcia potrawy zalewały media społecznościowe.
Przepis Gigi nie zawierał alkoholu (modelka była wtedy w ciąży), było w nim natomiast więcej chilli, dużo czosnku, a także masło, które dodało sosowi jeszcze większej kremowości. Jeżeli i ty nie chcesz dodawać wódki, możesz spokojnie zainspirować się tą wersją. Smakuje równie wyśmienicie!
Masz ochotę na penne alla vodka? Przepis ten świetnie sprawdzi się w chłodniejsze wieczory, które czekają nas przez kolejne kilka miesięcy. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do przygotowania tego dania.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!