• Link został skopiowany

Wyraziste danie inspirowane kuchnią włoską. Jak zrobić doskonałe penne alla vodka?

Dania z makaronem są sycące i smaczne, a przy tym przeważnie bardzo proste do zrobienia. Jeśli chcesz spróbować czegoś innego niż zwykle, to mamy dla ciebie ciekawą propozycję. Penne alla vodka - kremowe, lekko pikantne danie z włoską duszą i odrobiną wódki. Skusisz się?
Penne alla vodka (zdjęcie ilustracyjne)
robeo / iStock

Choć nazwa brzmi bardzo włosko, historia dania nie jest do końca jasna. Niektórzy twierdzą, że powstało we Włoszech w latach 70., inni natomiast uważają, że jest to amerykański pomysł inspirowany włoską kuchnią. Jedno jest jednak pewne, penne alla vodka łączy prostotę makaronu z intensywnym smakiem sosu pomidorowo-śmietanowego, w którym ważnym składnikiem jest... właśnie wódka.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Po co wódka w penne alla vodka?

To pytanie zadaje sobie wiele osób: po co wódka w penne alla vodka? Przecież to danie, a nie drink! Ponadto jeśli jest inspirowane włoską kuchnią, to Włosi raczej niezbyt chętnie piją wódkę. Przeważnie króluje u nich wino.

Odpowiedź jest prosta: wódka jest tu ważnym składnikiem, ale nie gra głównych skrzypiec. W czasie gotowania alkohol całkowicie odparowuje. Zadaniem wódki jest wzmocnienie smaku pomidorów i pomoc w połączeniu tłuszczu z mięsa ze śmietaną. Efekt? Sos staje się dzięki temu bardziej kremowy i aromatyczny.

Przepis na penne alla vodka. Prosto, pysznie i szybko

Penne alla vodka wygląda elegancko i bez obaw możecie podać je podczas rodzinnego niedzielnego obiadu. Jednak jego przygotowanie jest dziecinnie proste i nie zajmie wam wiele czasu. Sami sprawdźcie!

Do przygotowania penne alla vodka będą nam potrzebne następujące składniki:

  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 300 g przecieru pomidorowego lub passaty
  • 150 g śmietanki 30%
  • 50 ml wódki
  • szczypta płatków chilli (może być w proszku)
  • bazylia (najlepiej świeża, ale może być w proszku)
  • sól
  • pieprz
  • tarty ser (najlepiej grana padano)
  • 400 g makaronu penne

Penne alla vodka - sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź, ale zostaw około pół szklanki wody z gotowania.
  2. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę szalotkę. Na dużej patelni rozgrzej masło z oliwą i zeszklij cebulę.
  3. Dodaj posiekany lub przeciśnięty czosnek i podsmażaj przez kilkanaście sekund, aż uwolni aromat (uważaj, żeby się nie przypalił!).
  4. Wlej wódkę na patelnię, wymieszaj składniki i gotuj przez około minutę, aż alkohol odparuje.
  5. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw szczyptą soli, pieprzu i chilli. Gotuj na średnim ogniu przez 4-5 minut.
  6. Wlej śmietankę i mieszaj, aż sos stanie się gładki i kremowy. Jeśli będzie zbyt gęsty, dolej odrobinę wody z gotowania makaronu.
  7. Wrzuć na patelnię ugotowane penne i dokładnie wymieszaj z sosem.
  8. Danie podawaj od razu, posypane startym grana padano i udekorowane świeżą bazylią.

Penne alla vodka Gigi Hadid. Nietuzinkowy przepis w wersji celebrytki

W 2020 roku, w samym środku lockdownu, kiedy większość z nas spędzała więcej czasu w domu, Gigi Hadid wrzuciła na swojego Instagrama przepis na penne alla vodka. W krótkim czasie danie stało się viralem. Internauci masowo odtwarzali jej wersję makaronu, a zdjęcia potrawy zalewały media społecznościowe.

Przepis Gigi nie zawierał alkoholu (modelka była wtedy w ciąży), było w nim natomiast więcej chilli, dużo czosnku, a także masło, które dodało sosowi jeszcze większej kremowości. Jeżeli i ty nie chcesz dodawać wódki, możesz spokojnie zainspirować się tą wersją. Smakuje równie wyśmienicie!

Masz ochotę na penne alla vodka? Przepis ten świetnie sprawdzi się w chłodniejsze wieczory, które czekają nas przez kolejne kilka miesięcy. Mamy nadzieję, że zachęciliśmy was do przygotowania tego dania.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: