• Link został skopiowany

Tarta wprost z babcinej kuchni. Jabłka, kruszonka i zapach jesieni

Jest coś wyjątkowego w zapachu pieczonych jabłek z cynamonem. Jeśli do tego dodamy kruche ciasto i złocistą kruszonkę, otrzymamy deser idealny, jakim jest właśnie tarta z jabłkami. Prosta do zrobienia, pyszna i efektowna. Idealna na weekend, spotkanie z przyjaciółmi lub popołudniową herbatę.
Tarta z jabłkami i kruszonką (zdjęcie ilustracyjne)
mg7 / iStock

Tarta z jabłkami i kruszonką łączy w sobie delikatność i intensywny smak owoców. Jest uniwersalna - można ją serwować na ciepło, z gałką lodów, albo na zimno, jako tradycyjne ciasto. Świetnie smakuje zarówno zaraz po upieczeniu, jak i następnego dnia.

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Co więcej, ciasto to jest niezwykle proste i tanie w przygotowaniu. Jabłka są łatwo dostępne przez cały rok, a tarta z jabłkami nie wymaga skomplikowanych składników ani zdolności cukierniczych. To doskonały deser nawet dla początkujących cukierników!

Tarta z jabłkami i kruszonką - klasyka w najlepszym wydaniu

Tarta z jabłkami i kruszonką to po prostu idealny, jesienny deser. Jeśli chcecie upiec ją w swoim domu, do czego gorąco zachęcamy, to musicie zgromadzić następujące składniki:

  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4-5 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1-2 łyżki cukru

Dodatkowo będziemy potrzebować składników na kruszonkę:

  • 80 g mąki
  • 50 g cukru
  • 50 g masła

Tarta z jabłkami pod kruszonką. Przepis krok po kroku

Przygotowanie tarty z jabłkami pod kruszonką zaczynamy od zagniecenia ciasta. Mąkę, cukier, masło oraz jajko zagniatamy dość szybko. Z ciasta formujemy kulę i umieszczamy ją w lodówce na około 30 minut. Następnie zabieramy się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki, a następnie mieszamy z cynamonem i odrobiną cukru. Możemy przygotować również kruszonkę. Mąkę, cukier i masło mieszamy palcami do momentu, aż uzyskamy grudki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Następnie wykładamy nim formę do tarty (my użyliśmy formy o średnicy 26 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w temperaturze 180°C przez około 10 minut. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, a całość posypujemy kruszonką. Tarta z jabłkami pod kruszonką powinna się piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Kruszonka musi być złocista. I gotowe - smacznego!

Tarta z jabłkami z kruszonką - wariacje

Tartę możesz łatwo dopasowywać do własnych upodobań. Jeśli chcesz, do jabłek dodaj:

  • garść rodzynek;
  • kilka posiekanych orzechów;
  • łyżkę miodu zamiast cukru;
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego.

Każda wersja będzie smakować inaczej, ale zawsze będzie pyszna. Tarta z jabłkami z kruszonką to deser, który można dopasować do każdej okazji. Świetnie nada się zarówno jako deser na jesienny wieczór we dwoje, jak i na ciasto podane po niedzielnym, rodzinnym obiedzie.

Przepis na tartę z jabłkami i kruszonką. Deser idealny dla każdego

Przepis na tartę z jabłkami i kruszonką nie wymaga miksera ani drogich składników. Wystarczy miska, wałek, forma i trochę chęci. Jest prosty, szybki w wykonaniu i po prostu nie można go popsuć. To także świetny sposób na wspólne pieczenie z dziećmi - wyrabianie kruszonki to dla maluchów świetna zabawa.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: