• Link został skopiowany

Pierogi z dynią, którymi zaimponujesz swojej babci. Posypią się pochwały

Jesienią sięgamy po dania z dynią w roli głównej. Jednym z ciekawszych pomysłów są pierogi z dynią. Ta potrawa to połączenie tradycji z sezonowym składnikiem. Są aromatyczne, delikatnie słodkie lub wytrawne - w zależności od dodatków - i po prostu pyszne.
Pierogi z nadzieniem dyniowym (zdjęcie ilustracyjne)
ALLEKO / iStock

Dynia odznacza się nie tylko pięknym kolorem i delikatnym smakiem. Jest bogata w witaminy, błonnik oraz przeciwutleniacze. Dobrze komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i słonymi dodatkami. Pierogi z dynią sprawdzą się jako danie obiadowe, ciekawa przystawka lub propozycja na kolację. To doskonały sposób na urozmaicenie klasycznego menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni.

Zobacz wideo Dynia hasselback z szałwią i masełkiem - wspaniała kulinarna kompozycja

Farsz z dyni do pierogów - przygotuj go według uznania

Najważniejszy w naszym przepisie jest oczywiście farsz. Można przygotować go na kilka sposobów: na słodko, np. z cynamonem i miodem, albo wytrawnie - z czosnkiem, cebulą, serem feta lub twarogiem. Wybór zależy od ciebie i twoich kulinarnych upodobań.

Składniki na ciasto do pierogów:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 500 g upieczonej dyni (najlepiej piżmowej lub hokkaido)
  • 100 g sera feta lub twarogu
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

Pierogi z dynią i fetą. Przepis krok po kroku

Na początek przygotowujemy ciasto. W misce mieszamy mąkę, sól, jajko oraz olej. Podczas ugniatania ciasta stopniowo dodajemy wodę, aż będzie elastyczne. Po wyrobieniu przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy na około 20 minut.

W tym czasie możemy przygotować farsz. Pokrojoną cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Upieczoną dynię (po ostudzeniu) rozgniatamy widelcem lub blendujemy na gładką masę. Dodajemy ser feta lub twaróg, cebulę, przyprawy i całość dokładnie mieszamy.

Ostatnim etapem jest lepienie pierogów. Ciasto rozwałkowujemy cienko, a następnie przy pomocy szklanki wycinamy kółka. Na środek nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.

Co pasuje do pierogów z dynią?

Pierogi z dynią i serem najlepiej smakują z masłem szałwiowym, prażonymi orzechami albo zrumienioną cebulką. Można je też podsmażyć na chrupko, by zyskały jeszcze więcej smaku.

Pierogi z dynią można podawać również na słodko - z dodatkiem cynamonu, wanilii i odrobiny miodu. Świetnie pasuje do nich jogurt naturalny lub słodka śmietana. To ciekawa alternatywa dla tradycyjnych pierogów z owocami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: