Pieczone kotlety mielone to świetny pomysł na pożywny obiad dla całej rodziny. W przeciwieństwie do smażonych kotletów nie są tłuste, a podczas pieczenia tłuszcz nie pryska po naszej kuchni, a w mieszkaniu nie unosi się charakterystyczny zapach. Co więcej, pieczenie pozwala uzyskać soczyste kotlety mielone z piekarnika, które nie wysychają i zachowują świetny aromat. Pieczone kotlety mielone to także dobre rozwiązanie dla osób dbających o dietę, dla dzieci oraz dla tych, którzy po prostu nie lubią smażenia.
Aby przygotować klasyczne kotlety mielone pieczone w piekarniku, będziesz potrzebować takich składników jak:
Przygotowanie dania rozpoczynamy od namoczenia bułki w wodzie lub mleku. Następnie bułkę dokładnie odciskamy. Cebulę drobno kroimy. W dużej misce łączymy ze sobą mięso, bułkę, jajko, cebulę, czosnek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu, aż składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest za gęsta, możemy dodać do niej 1-2 łyżki mleka.
Z przygotowanej masy formujemy średnie kotleciki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kotleciki możemy posmarować niewielką ilością oleju (najlepiej użyć do tego celu pędzelka). Następnie pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 190 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Kotleciki mielone powinny być delikatnie zarumienione.
Chcesz, żeby kotleciki mielone pieczone w piekarniku były naprawdę pyszne i soczyste? Oto kilka sprawdzonych porad, które zapewnią ci sukces:
To danie idealnie komponuje się z klasycznym purée ziemniaczanym i buraczkami. Świetnie pasuje do nich też kasza gryczana, ryż lub surówka coleslaw. Na lekki obiad spróbuj wersji z surówką z marchewki i jabłka. Kotlety możesz śmiało zabrać również zabrać do pracy – smakują dobrze na zarówno na ciepło, jak i na zimno! Smacznego!
Zobacz też: Filet z kurczaka inaczej niż zawsze. Dodaję popularny sos, jeszcze jeden składnik i viola
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!