• Link został skopiowany

Zamiast kupować w sklepie, robię sama. Wychodzi 70 proc. taniej i jeszcze do tego zdrowiej

Chyba każdego od czasu do czasu nachodzi ochota na coś słodkiego. Warto wtedy zrobić zdrowszą alternatywę dla sklepowych słodyczy. Pracy przy tym nie ma za dużo, a efekt końcowy zadziwi każdego. Oto przepis na najpyszniejszą pod słońcem słodką pastę do kanapek i nie tylko.
Zamiast kupować w sklepie, robię sama. Wychodzi 70 proc. taniej i jeszcze do tego zdrowiej. Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Przepis na masło orzechowe jest bardzo prosty. Nie musisz kupować go w sklepie, dzięki temu zaoszczędzisz. Domowy specjał jest naturalny, pyszny i bez zbędnych dodatków. Musisz zgromadzić jedynie cztery składniki, które są łatwe do zdobycia. 

Zobacz wideo Orzechy włoskie. Choć są kaloryczne, wcale nie tuczą

Domowe masło orzechowe - przepis na małe co nieco

Wiele osób zastanawia się, jak zrobić domowe masło orzechowe. Przepis na ten przysmak nie jest skomplikowany. Co więcej, nie trzeba gromadzić dużej ilości składników. Produkty, których będziesz potrzebować to:

  • 500 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • szczypta soli
  • 1 łyżka miodu

Jak zrobić masło orzechowe w domu? Zajmie ci to kilka minut

Domowe słodycze smakują lepiej niż sklepowe. Największa ich zaletą jest jednak to, że znamy ich skład. Masło orzechowe to przekąska, która poza smakiem uwielbianym przez wielu ma też dużo innych zalet. Jest m.in. źródłem białka roślinnego (ma nawet 30 g białka na 100 g), zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 i omega-6, posiada dużo witamin i minerałów (witaminę E, witaminy z grupy B, magnez, fosfor, potas, cynk, żelazo). 

Jak zrobić domowe masło orzechowe? Oto przepis:

  • Najpierw należy uprażyć orzechy. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Orzechy rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na 10 minut.
  • Następnie blenduj ostudzone orzechy przez kilka minut. Muszą mieć konsystencję kremowego masła.
  • Dodaj olej, odrobinę soli i miód i blenduj jeszcze przez chwilę. Wszystkie składniki muszą się dobrze połączyć.

Do czego dodać masło orzechowe? Podpowiadamy

Co można zrobić z masłem orzechowym? Oto kilka inspiracji:

  • masłem orzechowym można smarować kanapki. Do tego warto dorzucić kilka dodatków, np. banany, maliny lub owocowy dżem
  • owsianka z masłem orzechowym smakuje wyśmienicie
  • domowe masło orzechowe sprawdzi się także jako dodatek do naleśników, tostów czy gofrów
  • odrobinę masła można dodać do smoothie
  • masło orzechowe smakuje też dobrze z różnymi owocami
  • bardzo dobrze sprawdzi się także jako dodatek do ciast i ciasteczek.

Zobacz też: Jak wyczyścić solidnie zabrudzoną deskę? Temu trikowi należą się brawa na stojąco

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: