W składzie tej mąki są świerszcze. Jak ją rozpoznać? Zwróć uwagę na te nazwy w składzie

Decyzja o wprowadzeniu do przemysłu spożywczego mąki ze świerszczy wywołała w Polsce spore kontrowersje. Pomimo zapewnień o bezpieczeństwie tego produktu wiele osób nie chce jej kupować. Warto zatem wiedzieć, jak mąka ze świerszczy jest oznaczana w składzie gotowych wyrobów.

Zgodnie z rozporządzeniem z 3 stycznia 2023 Komisja Europejska zezwala na wprowadzenie produktów, które zawierają mąkę ze świerszcza domowego. Ta decyzja wywołała medialną burzę, a Polacy żyją tym tematem od miesięcy. Choć KE zapewnia, że mąka jest w pełni zdrowia a spożywanie jej nie zaszkodzi organizmowi, wiele osób nie decyduje się na zakup jedzenia z takim składem. Jak rozpoznać, czy w danym produkcie jest mąka ze świerszczy? Wystarczy znać kilka kodów.

Zobacz wideo Nie wszystko, co dziwnie wygląda na etykiecie, jest szkodliwe

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Mąka ze świerszczy — oznaczenie. Zwróć uwagę na te nazwy

Mąka, o której tak głośno zrobiło się w ostatnim czasie, jest produkowana z suszonych lub pieczonych świerszczy. Cały proces odbywa się na specjalnych fermach i jest dość skomplikowany. Dlaczego ten produkt jest ostatnio tak popularny? Mąka ze świerszczy jest bogatsza w więcej składników odżywczych niż ta produkowana ze zbóż. Ma o wiele więcej białka, dlatego jest zalecana m.in. sportowcom. Mąkę można kupić w standardowej formie, ale niekiedy znajduje się także w gotowych wyrobach, takich jak makarony, ciastka, chleby czy gotowe spody do pizzy. Jak rozpoznać ją w składzie? Zwykle jest oznaczana nazwą:

  • Acheta Domesticus,
  • Cricket powder,
  • Tenebrio Molitor (larwy mącznika młynarka),
  • Locusta Migratoria (szarańcza wędrowna).

Mąka to nie wszystko. W jakich produktach są owady?

Choć mąka ze świerszczy wywołuje teraz spore kontrowersje, to wiele osób zapomina o tym, że w przemyśle spożywczym od lat wykorzystywany jest inny popularny produkt z owadów. Mowa o czerwonym barwniku koszenila. Pozyskuje się go z czerwców kaktusowych, owadów z Ameryki Południowej i Meksyku. Barwnik jest zwykle stosowany w produktach o intensywnie czerwonym kolorze, takich jak jogurty, lody, żelki, sosy, sosy, napoje gazowane i alkoholowe, a także kosmetyki. Barwnik koszenila jest oznaczany w składzie skrótem E120 i w przeciwieństwie do mąki ze świerszczy nie jest zdrowy, a jego spożycie powinno być ograniczone.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.