Zgodnie z rozporządzeniem z 3 stycznia 2023 Komisja Europejska zezwala na wprowadzenie produktów, które zawierają mąkę ze świerszcza domowego. Ta decyzja wywołała medialną burzę, a Polacy żyją tym tematem od miesięcy. Choć KE zapewnia, że mąka jest w pełni zdrowia a spożywanie jej nie zaszkodzi organizmowi, wiele osób nie decyduje się na zakup jedzenia z takim składem. Jak rozpoznać, czy w danym produkcie jest mąka ze świerszczy? Wystarczy znać kilka kodów.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Mąka, o której tak głośno zrobiło się w ostatnim czasie, jest produkowana z suszonych lub pieczonych świerszczy. Cały proces odbywa się na specjalnych fermach i jest dość skomplikowany. Dlaczego ten produkt jest ostatnio tak popularny? Mąka ze świerszczy jest bogatsza w więcej składników odżywczych niż ta produkowana ze zbóż. Ma o wiele więcej białka, dlatego jest zalecana m.in. sportowcom. Mąkę można kupić w standardowej formie, ale niekiedy znajduje się także w gotowych wyrobach, takich jak makarony, ciastka, chleby czy gotowe spody do pizzy. Jak rozpoznać ją w składzie? Zwykle jest oznaczana nazwą:
Choć mąka ze świerszczy wywołuje teraz spore kontrowersje, to wiele osób zapomina o tym, że w przemyśle spożywczym od lat wykorzystywany jest inny popularny produkt z owadów. Mowa o czerwonym barwniku koszenila. Pozyskuje się go z czerwców kaktusowych, owadów z Ameryki Południowej i Meksyku. Barwnik jest zwykle stosowany w produktach o intensywnie czerwonym kolorze, takich jak jogurty, lody, żelki, sosy, sosy, napoje gazowane i alkoholowe, a także kosmetyki. Barwnik koszenila jest oznaczany w składzie skrótem E120 i w przeciwieństwie do mąki ze świerszczy nie jest zdrowy, a jego spożycie powinno być ograniczone.