Te wędliny i kiełbasy są uznawane za najlepsze na świecie. W czołówce produkty od polskich producentów

Internetowy serwis Taste Atlas, przeznaczony dla miłośników jedzenia, przygotował ranking najlepiej ocenianych tradycyjnych produktów mięsnych z całego świata. Choć zestawienie bez dwóch zdań zdominowali Hiszpanie, to nie zabrakło w nim również i wielu polskich produktów. Sprawdź, jakich.

Taste Atlas to serwis internetowy stworzony przez chorwackiego dziennikarza Mateja Babicha dla wszystkich miłośników tradycyjnego jedzenia. Regularnie udostępnia rankingi i zestawienia najlepszych dań, zup, serów, czy słodkości. Teraz przyszła pora na mięso. Sprawdź, jakie wędliny są uważane za najlepsze.

Zobacz wideo „Nie ma żadnego pomysłu na zakaz jedzenia mięsa. To celowa nadinterpretacja"

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Ranking najlepszych kiełbas i wędlin na świecie. Podium zdominowane przez Hiszpanię

Ranking najsmaczniejszych wędlin na całym świecie stworzony przez serwis Taste Atlas na podstawie zdania internautów, okazuje się być całkowicie zdominowany przez Hiszpańskie mięso. To niesamowite, ale pierwsze, drugie, trzecie i ósme miejsce należy do różnych odmian ich jamon serrano, czyli surowej szynki. Resztę pierwszej dziesiątki zdominowali Włosi — również wieloma rodzajami szynek (Bresaola, Prosciutto, Gueanciale), za wyjątkiem ostatniego miejsca, które należy do Chorwacji z Slavonskim kulenem. W rankingu nie brakuje także produktów mięsnych z Bałkanów, ale okazuje się, że nasze polskie wędliny również zostały docenione.

Polska w rankingu najlepszych wędlin i kiełbas z całego świata. Te produkty są wyjątkowe

W czołowej setce najlepszych wędlin i kiełbas świata, produkty z Polski znajdują się aż siedem razy. Najwyższe, bo już 22. miejsce, w rankingu zajęły popularne kabanosy staropolskie, doprawione pieprzem, gałką muszkatołową, cukrem i kminkiem. W pierwszej pięćdziesiątce możemy zobaczyć z kolei na 33. miejscu staropolską kiełbasę myśliwską z kompozycją przypraw takich jak jałowiec, pieprz, cukier i czosnek oraz na 42. znaną i uwielbianą również w obrębie naszego kraju — polską polędwicę. Do setnego miejsca znajdziemy jeszcze na 56. krakowską suchą staropolską z gałką muszkatołową i czosnkiem. Na 61. natomiast wędzoną z najlepszej jakości wieprzowiny kiełbasę Lisiecką. 77. miejsce zajmuje kiełbasa jałowcowa staropolska, a 100. z kolei polski boczek — przez serwis Taste Atlas polecany głównie do jedzenia w jajecznicy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.