Kaloryczność sałatki jarzynowej może zaskoczyć. Zamień jeden składnik, aby zmniejszyć ją o połowę

Sałatka jarzynowa to tradycyjna potrawa, która znakomicie uzupełnia świąteczne dania. Wiele osób nie wyobraża sobie Wielkanocy bez marchewki, ziemniaków, groszku, selera i jajka, połączonych kremowym majonezem. Ile kalorii ma sałatka jarzynowa? Wiemy, jak obciąć je nawet o połowę.

Sałatka jarzynowa to proste danie, które ma wielu fanów. W większości polskich domów święta nie mogą obyć się bez tej potrawy. Popularność sałatki jarzynowej jest ogromna i zazwyczaj robiona jest ona w dużych ilościach, aby cieszyć podniebienia całej rodziny. Rozkoszując się cudownym smakiem, mało kto zastanawia się, ile taka potrawa ma kalorii. Warzywny skład skłania nas ku teorii, że bardzo mało. Niestety, prawda jest zupełnie inna.

Zobacz wideo Jak zaoszczędzić prąd, piekąc w piekarniku i zmywając w zmywarce? Wybierz serwis

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Kultowa sałatka jarzynowa: kaloryczność potrawy może zaskoczyć

Sałatka jarzynowa składa się z gotowanych na wodzie lub w rosole warzyw. Najczęściej możemy znaleźć w niej takie warzywa i składniki jak np.: groszek, ziemniaki, marchew, por, groszek, a nawet kukurydzę czy jajka. Na pierwszy rzut oka można by powiedzieć, że takie połączenie to coś pysznego, a zarazem zdrowego, jednak to nie wszystko. Sałatka najczęściej posiada również spore ilości majonezu i przypraw.

Warzywa należy pokroić w drobną kosteczkę i wymieszać z majonezem i przyprawami. Jeden słoik majonezu ma około 704 kalorii, a to bardzo duża wartość energetyczna. To właśnie przez majonez kaloryczność sałatki jarzynowej wzrasta. Jeśli korzystamy z podstawowych składników, zazwyczaj w 100 gramach sałatki jarzynowej są 192 kalorie. 

Czy sałatka jarzynowa jest zdrowa? W ten sposób możesz zmienić jej kaloryczność

Wydawać by się mogło, że sałatka jarzynowa to coś bardzo zdrowego, ze względu na dużą ilość warzyw. Niestety, kaloryczny majonez obecny w sałatce może nam np. podwyższyć cholesterol, lub dać poczucie zbyt pełnego żołądka, a nawet spowodować wzdęcia. Jeśli chcesz, aby twoja sałatka jarzynowa w te święta Wielkanocne była fit, możesz użyć zamiast majonezu, jogurtu naturalnego 0% tłuszczu lub jogurtu greckiego. W sklepach dostępne są także majonezy wegańskie, które mają nawet o połowę kalorii mniej niż popularne warianty. Potrawa ta ma jednak wiele plusów. To źródło witaminy A, E, i D, więc warto sięgnąć po nią również w te święta. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA