TasteAtlas to portal, który gromadzi informacje o tradycyjnych potrawach z całego świata. Jak podają jego twórcy, obecnie w ich katalogu znajduje się ponad 10 tys. dań i napojów, a zbiór ten stale się poszerza. Na stronie znajdziemy różne przepisy, zarówno te popularne, jak i mniej znane. Ponadto użytkownicy mogą je oceniać. To właśnie na tej podstawie TasteAtlas tworzy później rankingi.
Lubisz ciekawostki? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.
Najlepsza polska zupa zdobyła 4,7 gwiazdki i trafiła na zaszczytne drugie miejsce rankingu stu najlepszych zup świata. Okazał się nią być żurek, który nie tak dawno gościł na naszych wielkanocnych stołach.
Choć żurek jest bardzo popularny w całej Polsce, każdy region ma swoje wersje tego dania. Czasami jest serwowane w jadalnej chlebowej misce, powszechne jest też dodawanie do zupy połówek jajek gotowanych na twardo. Żurek jest tradycyjnie przygotowywany i spożywany podczas Wielkanocy
- czytamy w opisie zupy zamieszczonym na stronie.
Poza żurkiem polskie zupy zajęły następujące miejsca:
Śmiało można stwierdzić, że polski żurek "wykosił" większość dań z całego świata.
Co ciekawe, pierwsze 6 miejsc rankingu najlepszych zup ma taki sam wynik: 4,7 gwiazdek. Niemniej za lepszą od naszego polskiego żurku została uznana zupa japońska, a konkretnie ramen tonkotsu, która oficjalnie zajęła pierwsze miejsce.
Tonkotsu to niepowtarzalny typ ramen składający się z niezwykle bogatego, tłustego bulionu wieprzowego, świeżego makaronu, jajek z miękkim żółtkiem i rozpływającego się w ustach delikatnego boczku wieprzowego. Jest tak popularny i wyjątkowy, że mógłby być daniem własnym, a nie tylko rodzajem ramenu
- dowiadujemy się z opisu zupy.
Ponadto do tonkotsu często dodaje się szalotkę, pędy bambusa, wodorosty nori i słodką kukurydzę. Zupa ma wyjątkową kremową konsystencję, która zawdzięcza długiemu gotowaniu bulionu.