Ta roślina kosztuje krocie. Polacy po niej depczą, choć mogą zarobić. Śpiesz się, bo sezon jest krótki

Właśnie trwa sezon na zbierane pędów chmielu. Ta roślina jest niezwykle pożądana, jednak mało kto o tym wie. Za granicą potrafi kosztować krocie, a jej uprawa wymaga sporo pracy. Z kolei w Polsce łatwo ją zdeptać.

Ceny warzyw i owoców sezonowych w Polsce potrafią być zawrotne. Jeśli myślisz, że to czereśnie są drogie, lepiej sprawdź ile kosztują pędy chmielu. Wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy i depcze po tych roślinach, a można na nich sporo zarobić. Co ciekawe, w Polsce możesz uprawiać je we własnym ogrodzie i wykorzystać w kuchni. Tu jednak ceny nie powalają. 

Zobacz wideo Trzy proste myki, które przydadzą się podczas piwa w plenerze. Otwieracz nie będzie już potrzebny!

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Na rynku piwowarskim ta roślina kosztuje krocie. Ma ważne właściwości

Chmiel to roślina należąca do rodziny konopiowatych. Jest uprawiana głównie ze względu na szyszki, wykorzystywane do produkcji piwa. Z kolei pędy, czyli wyrastające z ziemi łodygi, zawierają naturalne olejki eteryczne, które nadają napojom alkoholowym wyjątkowego smaku i aromatu. To właśnie fakt, że pędy chmielu są bardzo ważnym składnikiem piwa i kluczowym produktem na rynku piwowarskim sprawia, że jego cena jest bardzo wysoka. Szczególnie pożądane są w Indiach, w Belgii i w Holandii. W tych krajach pędy chmielu kosztują około 1000 euro za kilogram.

Czy pędy chmielu są uprawiane w Polsce? Tu ceny nie powalają

Uprawa chmielu jest dość skomplikowana i wymaga specjalistycznej wiedzy. Na plantacjach pracują wykwalifikowani specjaliści, którzy wiedzą, jakie warunki zapewnić tej roślinie, by jej wartość nie spadła. Pędy chmielu są produktem sezonowym, dlatego dostępność również wpływa na wysoką cenę. W Polsce ta roślina nie jest jednak tak popularna i nie znajdziesz jej w zwykłym markecie. Tutaj pędy chmielu rosną dziko w zaroślach i przy rzekach. Zbiory przypadają na przełom marca i kwietnia, jednak ze względu na zimny i zmienny klimat w Polsce sezon potrafi trwać bardzo krótko. Co ciekawe, tę roślinę możesz uprawiać we własnym ogrodzie. Młode pędy są soczyste i świetnie nadadzą się do sezonowej sałatki, natomiast dojrzałe smakują jak szparagi.

Więcej o:
Copyright © Agora SA