Ten fioletowy ziemniak z Filipin robi furorę w sieci. Celebryci uwielbiają jego smak

Fioletowy ziemniak ponownie staje się "hitem". Pochodzące z odległych Filipin warzywo swoją popularność zyskało już na początku pandemii. W tym roku mówi się, że ziemniak "ube" wśród celebrytów zastąpi nawet klasyczną "pyrę" w codziennych posiłkach. Skąd się wzięło to warzywo i jak smakuje?

Ziemniak kojarzy nam się głównie z niedzielnym obiadem i raczej z barwą jasno-żółtą. Znamy również batata, czyli większego "kumpla" ziemniaka o jasno-czerwonej barwie. Jednak wiele z nas jeszcze nie widziało, a nawet nie słyszało o ziemniaku w kolorze fioletowym. Jak się okazuje kolejny raz ziemniak "ube" staje się hitem i coraz częściej znajdziemy go w restauracyjnych menu.

Zobacz wideo Jak doczyścić szybę lub lustro? Wypróbuj nasz trik z ziemniakiem

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Fioletowy ziemniak "ube". Warzywo robi furorę w mediach społecznościowych

Popularny ziemniak w kolorze fioletowym o nazwie "ube" pochodzi z Filipin, gdzie ludzie jedzą go dość często. Taka barwa warzywa zainteresowała wiele osób na całym świecie, szczególnie w mediach społecznościowych. Ziemniak "ube" jest bogaty w składniki odżywcze, a swoim daniom dzięki barwie nadaje oryginalności. Warzywo posiada w sobie porządną dawkę potasu, witaminy C i B. "Ube" w języku filipińskim oznacza po prostu bulwę. Jednym z ostatnich momentów, kiedy ludzie zainteresowali się "ube" był rok 2020. Początek pandemii nie był dla nikogo łatwy, więc filipińscy restauratorzy wprowadzili nowość do menu, czyli fioletowego ziemniaka, aby zachęcić klientów. Jak smakuje warzywo i gdzie jest wykorzystywane? 

 

Jak smakuje "ube": celebryci i nie tylko są zachwyceni

Ten, kto nie jadł jeszcze fioletowego ziemniaka, z pewnością zastanawia się, jak on smakuje — czy jest to ten sam smak co u naszej polskiej pyry? Jak się okazuje ziemniak "ube" mimo swojego koloru nie jest zbyt słodki, a na pewno mniej niż klasyczny ziemniak. Jedząc fioletowego przyjaciela ziemniaka, można poczuć intensywniejszy smak skrobi. Kucharze i cukiernicy wykorzystują go do tworzenia m.in. lodów czy ciast i smakują one słodko, ponieważ dodają tam wiele substancji słodzących. Co ciekawe wiele osób uważa, że warzywo to ze względu na swoją niedostępność musi być drogie, a jak się okazuje, wcale tak nie jest.

Może Cię też zainteresować:
-Kiedy będą polskie truskawki?
-Polka w amerykańskim Idolu.
-Uczestniczka Mam Talent w szpitalu po występie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA