Kolor i wielkość to nie wszystko. Między czosnkiem polskim a chińskim jest ogromna różnica

Czosnek to ulubiona przyprawa. Nie tylko nadaje charakterystycznego smaku, ale ma także wiele leczniczych właściwości. Zanim sięgniesz po tę rośliną na sklepowej półce sprawdź, skąd pochodzi. Między polski a chińskim czosnkiem jest wielka różnica.

Czosnek to ulubione lekarstwo Polaków na różne dolegliwości. Stosuje się go na infekcje bakteryjne, wirusowe, a nawet grzybicze. Roślina jest również świetną przyprawą w kuchni, dodającą potrawom trochę ostrości. W sklepach często można znaleźć duże, białe główki, jednak pozbawione aromatu. Jest to czosnek importowany z Chin, który łatwo można pomylić z polskim. Jak je odróżnić? Sprawdź, który czosnek warto mieć w domu.

Zobacz wideo Czosnek odstrasza zapachem, ale ma leczniczą moc

Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czosnek polski a chiński. Który wybrać?

W Polsce mamy kilkanaście odmian czosnku. Do wyboru jest m.in. Zawrat, Mega czy Orlik, jednak na rynku pojawił się inny konkurent, który można już dostać w niemal każdym sklepie. Mowa o czosnku chińskim. Przyciąga uwagę swoim rozmiarem i kolorem, dlatego konsumenci chętniej go wybierają. Główki są niemal dwa razy większe od polskiego czosnku, a skórka jest śnieżnobiała. Z pewnością wygląda bardzo apetycznie, ale czy rzeczywiście jest lepszy? Jest kilka zasadniczych różnic między czosnkiem sprowadzanym z Azji a tym rodzimym.

Jak odróżnić czosnek polski od chińskiego? Nie tylko wygląd ma znaczenie

Różnice między czosnkiem chińskim a polski są widoczne już na pierwszy rzut oka. Przede wszystkim mają inny kolor. Czosnek sprowadzany z Azji będzie mieć białą, jednolitą skórkę. Z kolei ten hodowany w Polsce będzie nieco zabarwiony na różowo i fioletowo. Ponadto te główki są mniejsze, ale nie oznacza to, że gorsze. Wręcz przeciwnie. Polski czosnek jest o wiele bardziej aromatyczny. Jego zapach i smak jest intensywny i wyczuwalny przez długi czas. Z kolei rośliny azjatyckie są słabsze. Potrzeba więcej ząbków, aby wyczuć charakterystyczną ostrość, a zapach szybko się ulatnia. Warto również pamiętać, że chiński czosnek z czasem zacznie gnić i wysuszać się, a polski będzie kiełkować. Zasadnicza różnica jest również w cenach. Chiński czosnek jest o wiele tańszy, dlatego można go znaleźć w niemal każdym sklepie. Za polskie odmiany trzeba zapłacić więcej, ale zdecydowanie warto.

Interesujesz się uprawą roślin i warzyw? Sprawdź inne podobne artykuły:
-Wiemy kiedy siać pietruszkę. Zostało mało czasu
-Wybór sałaty w sklepie nie jest prostym zadaniem
-Ta roślina kosztuje krocie. Polacy po niej depczą, choć mogą zarobić

Więcej o:
Copyright © Agora SA