Robert Makłowicz odkrył, co Polacy dodają do rosołu. "Bardziej szokujące niż wyrwane serce węża"

Robert Makłowicz to ikona kulinarna w Polsce. Jakiś czas temu mężczyzna był niemal wstrząśnięty informacją o tym, co Polacy dodają do rosołu. Jego zdaniem popełniają ogromny błąd, a co gorsze - ta praktyka w niektórych regionach jest bardzo popularna.

Praktycznie każda osoba w Polsce kojarzy Roberta Makłowicza, tak samo jak większość z nas wie, czym jest rosół i jak go przygotować. Jednak czy aby na pewno, każdy Polak wie, jak prawidłowo ugotować rosół? Robert Makłowicz był w szoku kiedy usłyszał, co niektórzy dodają do tej zupy.

Zobacz wideo Chcesz zrobić idealną zupę ogórkową? Nie popełniaj tych błędów Wybierz serwis

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Robert Makłowicz: tego nie toleruje w rosole

Rosół to niemalże nasza narodowa duma! W wielu polskich domach jest on jedzony w każdą niedzielę i przygotowywany na różne sposoby. Robert Makłowicz to znany kucharz, który swój rosół przygotowuje nieco inaczej niż niektórzy z nas. Jest pewien składnik, który według Roberta Makłowicza powinien być zabroniony w rosole, a dokładnie mowa o ziemniakach. Kiedy kucharz usłyszał, że w niektórych domach ziemniaki w rosole to coś normalnego, był w szoku. W programie "Drugie śniadanie mistrzów" krytyk kulinarny wypowiedział się na temat tego, jakie jest jego najdziwniejsze doświadczenie kulinarne:

Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju.

- skomentował Robert Makłowicz

Przygotowanie rosołu: te składniki sprawią, że będzie pyszny

Rosół to niewątpliwie jedna z najpyszniejszych zup, którą wcale nie jest tak trudno przygotować. Wystarczy odrobina cierpliwości, odpowiednie składniki i rosół będzie przepyszny. Podstawą dobrego rosołu jest mięso, najczęściej rosół robiony jest z kury, ale można go również przygotować na bazie kaczki czy dziczyzny.  Przygotowując rosół warto mieć takie warzywa, jak marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Przyprawy, które warto użyć do soli i pieprzu. Jeśli chcesz, aby twój rosół był smaczny, aromatyczny i dobrze zabarwiony, warto przed włożeniem cebuli do zupy, opalić ją palnikiem lub przytrzymać przez kilka minut w piekarniku. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA