Praktycznie każda osoba w Polsce kojarzy Roberta Makłowicza, tak samo jak większość z nas wie, czym jest rosół i jak go przygotować. Jednak czy aby na pewno, każdy Polak wie, jak prawidłowo ugotować rosół? Robert Makłowicz był w szoku kiedy usłyszał, co niektórzy dodają do tej zupy.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Rosół to niemalże nasza narodowa duma! W wielu polskich domach jest on jedzony w każdą niedzielę i przygotowywany na różne sposoby. Robert Makłowicz to znany kucharz, który swój rosół przygotowuje nieco inaczej niż niektórzy z nas. Jest pewien składnik, który według Roberta Makłowicza powinien być zabroniony w rosole, a dokładnie mowa o ziemniakach. Kiedy kucharz usłyszał, że w niektórych domach ziemniaki w rosole to coś normalnego, był w szoku. W programie "Drugie śniadanie mistrzów" krytyk kulinarny wypowiedział się na temat tego, jakie jest jego najdziwniejsze doświadczenie kulinarne:
Największe wrażenie robią na mnie rzeczy dziwne według moich przyzwyczajeń, które można odnaleźć wokół nas. Dla mnie rzeczą znacznie bardziej szokującą niż wyrwane w Wietnamie serce węża i podawane jeszcze bijące jest rosół z ziemniakami. A tak się jada w naszym kraju.
- skomentował Robert Makłowicz
Rosół to niewątpliwie jedna z najpyszniejszych zup, którą wcale nie jest tak trudno przygotować. Wystarczy odrobina cierpliwości, odpowiednie składniki i rosół będzie przepyszny. Podstawą dobrego rosołu jest mięso, najczęściej rosół robiony jest z kury, ale można go również przygotować na bazie kaczki czy dziczyzny. Przygotowując rosół warto mieć takie warzywa, jak marchewka, pietruszka, seler, por i cebula. Przyprawy, które warto użyć do soli i pieprzu. Jeśli chcesz, aby twój rosół był smaczny, aromatyczny i dobrze zabarwiony, warto przed włożeniem cebuli do zupy, opalić ją palnikiem lub przytrzymać przez kilka minut w piekarniku.