Od dziecka uczymy się, że prawidłowa temperatura ciała człowieka to 36,6 stopni Celsjusza. Od lat przyjmujemy tę wartość i bierzemy ją pod uwagę podczas mierzenia gorączki w czasie choroby. Ostatnio opublikowane badania podają ją w wątpliwość. Okazuje się, że z biegiem czasu ciała ludzkie stają się chłodniejsze. Czy to odkrycie wpłynie na medycynę i 36,6 nie będzie już oznaką zdrowia?
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Badania przeprowadzone pod okiem Julie Personnet z Uniwersytetu Stanforda w Kalifornii mogą rzucić nowe światło na przyjętą do tej pory prawidłową temperaturę. Zespół naukowczyni przeanalizował aż 677 tys. różnych pomiarów zebranych w ciągu 150 lat. W materiale badawczym znalazły się pomiary od weteranów wojny secesyjnej urodzonych jeszcze w XIX wieku, od osób urodzonych w latach 70. XX wieku, aż po temperaturę pacjentów Stanford Health Care z lat 2007-2017. Po przeanalizowaniu okazało się, że z biegiem czasu ciała stają się chłodniejsze, a temperatura człowieka spada co dekadę o 0,03 stopnia Celsjusza. Według badaczki wciąż obowiązująca wartość wynosząca 36,6 stopni jest błędna.
Norma wynosząca 36,6 stopni Celsjusza, czyli 98,6 stopnia Farenheita została ustalona przez niemieckiego lekarza Carla Reinholda Augusat Wunderlicha w połowie XIX wieku. Warto jednak wziąć pod uwagę to, że medycyna w tamtym momencie nie była tak postępowa, a w organizmie człowieka mogły występować różne infekcje i stany zapalne, które podnosiły temperaturę ciała. Dziś takie choroby zostałyby wykryte niemal od razu. Zespół Julie Personnet nie ustalił jednak ile powinna dziś wynosić przeciętna temperatura. Wynika to z faktu, że nieco różnią się pomiary w zależności od miejsca ciała, pory dnia, a także płci. Temperatura kobiet różni się w zależności od cyklu menstruacyjnego. Na wartość pomiaru ma wpływ także metabolizm, ostatni posiłek i czas, w którym został zjedzony.
Może Cię też zainteresować:
- Kwiatowa Pełnia Księżyca już wkrótce na niebie. Niektórzy wierzą, że może wiele zmienić w ich życiu
- Głodny student zjadł banana wartego 120 tys. dolarów. "To może być widziane, jako forma sztuki"
- Skład popularnych produktów spożywczych zaskakuje. Być może jesz to całkiem nieświadomie