Co oznacza czerwona plamka w jajku i czy trzeba ją usuwać? Wiele osób nie ma o tym pojęcia

Czy zdarzyło ci się rozbić jajko i zobaczyć w nim małą czerwoną plamkę? Wiele osób nie wie, czym jest, oraz zastanawia się, czy spożycie takiego produktu jest w ogóle bezpieczne. Znamy odpowiedź na tę zagwozdkę.

Z pewnością nieraz mieliście w dłoniach jajko, które po rozbiciu miało czerwoną plamkę. Wiele osób nie zwraca na to w ogóle uwagi, lecz warto wiedzieć, czym jest i czy spożycie takiego nabiału jest bezpieczne. Niektórzy sądzą, że to zarodek - czy aby na pewno? Zanim wyrzucisz jajko z plamką, dowiedz się, czy jest to konieczne. Rozwiewamy wszelkie wątpliwości. 

Zobacz wideo Swieża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czym jest czerwona plama na jajku? Lepiej o tym wiedzieć 

Przyjęło się, że czerwona plama w jajku to zarodek, ale - jak się okazuje - jest to mało prawdopodobne, szczególnie w sytuacji gdy jajka kupujemy z marketów. Te dostępne w sklepach pochodzą najczęściej z ferm, gdzie kury nie muszą mieć kontaktu z kogutem, aby znosić jaja i najczęściej nawet nie spotyka się tam osobników płci męskiej. Oczywiście, zarodek w surowym jajku możemy spotkać i takie sytuacje mają miejsce, lecz wtedy gdy jaja kupujemy np. ze wsi, jednak zazwyczaj bardzo ciężko jest go zobaczyć - trzeba przyjrzeć się naprawdę dokładnie. Jeśli nie zarodek, to czym jest czerwona plama w jajku? Okazuje się, że nie jest to nic strasznego, a wyrzucanie jajek z plamką jest błędem.

Czerwona plama w jaku nie jest niebezpieczna. Jej obecność świadczy właśnie o tym

Wyjaśnienie tego, czym jest czerwona plama w jajku jest proste - to nic innego jak mała kropla krwi. Pojawia się najczęściej gdy w jajniku lub jajowodzie dojdzie do pęknięcia naczynka - taka sytuacja dość często ma miejsce w przypadku młodych kur, lecz nie jest to zasada. Nie zawsze jednak oznacza to pękniecie naczynka - czasami, plama pojawia się gdy nioska miała za mało witaminy A lub witaminy D. Zdarza się również, że jest to uwarunkowane genetycznie lub pojawiła się jakaś choroba.

A więc, czy zjedzenie takiego jaja jest bezpieczne? Oczywiście, nie wpływa to ani na walory smakowe, ani na nasze zdrowie - jeśli plamka ci przeszkadza, bez problemu możesz spróbować wyłowić ją łyżeczką lub kawałkiem skorupki. Pamiętaj, że jedzenie jajek świetnie wpływa na nasze zdrowie, ponieważ posiadają one wiele wartości odżywczych i witamin, więc warto zawrzeć je w diecie i nie rezygnować z nich np. z powodu plamy, która - jak się okazuje - jest poniekąd jedynie elementem estetycznym. 

Więcej o: