My zajadamy się barszczem. A co jedzą w wigilię Meksykanie i Grecy? Potrawy świąteczne z całego świata

Owoce morza, piniata z cukierkami czy ryba po grecku? Tradycyjne potrawy wigilijne różnią się w zależności od miejsca na świecie. Choć niektóre dania mogą nas zaskakiwać, to w niektórych krajach są już częścią wieloletniej tradycji. Eksperci z całego świata opowiedzieli o swoich świętach.

Choć w Polsce wigilijne tradycje są wszystkim znane, to potrawy na święta Bożego Narodzenia mogą różnić się w zależności od kraju. Jak się okazuje, nie wszędzie zjemy barszcz z uszkami czy pierogi. Na niektórych stołach pojawia się kurczak, indyk, a nawet owoce morza. Dziennikarze z telewizji CNN Travel zapytali ekspertów z całego świata o ich tradycyjne potrawy wigilijne. Odpowiedzi mogą zdziwić niejednego podróżnika.

Zobacz wideo O czy marzą emeryci na święta? [SONDA]

Zainteresował Cię ten temat? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Czy ryba po grecku gości na stołach w Grecji? Potrawy świąteczne z całego świata

Francuzi zwyczajowo siadają do wigilii około godziny 20. Jak powiedział Francois Payard, znany francuski cukiernik, w rozmowie z CNN, na początek podaje się dania z owocami morza, czyli pieczonego homara z musztardą, żółtkami jaj i brandy oraz krewetki. Następnie Francuzi jedzą dorodnego kurczaka z ziemniakami i kasztanami

Kasztany są dla nas stałym elementem każdego świątecznego posiłku

- powiedział Payard. Na deser serwuje się dwa ciasta, czekoladowe i kasztanowe.

Wiele osób zastanawia się, czy ryba po grecku, która w Polsce cieszy się ogromną popularnością, jest podawana również w Grecji. Okazuje się, że nie. Maria Loi, grecka szefowa kuchni, zdradziła CNN, że Grecy 24 grudnia jedzą kiełbaski wieprzowe i specjalny chleb pszenny, który jest wypiekany przed Wigilią. Dopiero następnego dnia siadają do prawdziwej uczty złożonej z domowych ciasteczek miodowych z orzechami, kurczaka nadziewanego kasztanami, duszonej lub grillowanej wieprzowiny, dzika i sałatkowych przekąsek.

Dania na Boże Narodzenie z całego świata. Tak święta obchodzi się za granicą

W Meksyku kolację wigilijną zaczyna się od rozbicia piniaty wypełnionej cukierkami o smaku chili i tamaryndowca. Jak podają założyciele sieci hoteli Pablo Carmony i Josha Kremera, Meksykanie następnie jedzą gulasz z dużymi ziarnami kukurydzy i wieprzowiną lub wołowiną. Co ciekawe, w ramach ukłonu w stronę amerykańskich wpływów w Meksyku, daniem głównym jest indyk z ziemniakami i warzywnymi dodatkami. Na deser podaje się kremowy flan z truskawkami i śmietaną.

Na Bahamach odbywa się prawdziwa jedzeniowa uczta, choć tamtejsze dania zupełnie nie przypominają polskich. Na stołach pojawia się indyk, szynka, makaron z serem, groszek i ryż z mlekiem kokosowym oraz sałatka ziemniaczana.

Mamy tę ucztę wieczorem, a następnie o północy otwieramy prezenty na festiwalu Junkanoo. Po tańcach i paradach przez cały wieczór i do wczesnych godzin porannych, kończymy uroczystości gotowaną rybą lub gulaszem rybnym

- powiedziała Vonya Ifill, dyrektor ds. talentów i kultury w Rosewood Baha Mar.

Więcej o:
Copyright © Agora SA