Najdroższy pączek w Polsce 2024 to "taniocha" przy rekordzistach. Za tę cenę można by kupić auto

Pączki już dawno przestały być zwykłym wypiekiem za grosze. Polacy za nimi szaleją, a różnorakie cukiernie oferują coraz bardziej luksusowe wersje tego przysmaku. Tłusty czwartek już lada moment, ale czy ktoś skusi się na pączka pokrytego jadalnym złotem z szafranowym wnętrzem? Jego cena przebiła zeszłorocznego króla - Kubę Wojewódzkiego - lecz wciąż daleko mu do światowych gwiazd.

Co roku powraca temat wysokich cen pączków, które oferowane są Polakom w ramach tłustego czwartku. Niektóre z nich podbijają nie tylko podniebienia, ale także portfele. Przykładem tego jest serwowany przed rokiem wypiek Kuby Wojewódzkiego. W lokalu "Niewinni Czarodzieje TrzyZero" w Gdyni oferowane były pączki z kremem pistacjowym, polewą z różowej czekolady, pudrem malinowym oraz jadalnym złotem. Aby uraczyć się tym niezwykłym smakiem, trzeba było zapłacić "jedyne" 49 złotych. Choć dla wielu cena była prawdziwym zaskoczeniem, okazuje się, że to i tak pikuś, w szczególności przy kilku światowych rekordzistach. 

Zobacz wideo Czy pączek od Wojewódzkiego jest wart 49 zł? Testujemy

Najdroższy pączek w Polsce jest pokryty jadalnym złotem. Wewnątrz kryje się "złoty bilet" 

W tym roku o miano najdroższego pączka w Polsce z pewnością zawalczy wypiek z cukierni KAISER Patisserie w Słupsku. Pokryty będzie sześcioma płatami 24-karatowego złota, a jego wnętrze wypełni "aksamitny muślinowy krem na bazie włoskiego mascarpone z szafranem". "Złoty Pączek" ma być trzy razy większy niż standardowy - będzie ważyć 300 gramów i kosztować aż 100 złotych za sztukę. Ci, którzy chcą spróbować tego wyjątkowego przysmaku, nie muszą planować wycieczki do Słupska. Cukiernia posiada lokale w dziewięciu lokalizacjach: Berlinie, Szczecinie, Kołobrzegu, właśnie w Słupsku, Gdyni, Sopocie, Gdańsku Garnizonie i Centrum oraz Warszawie. Twórcą tego nietypowego pączka jest cukiernik Patryk Szczepański. Na tym jednak nie koniec. Cukiernia KAISER Patisserie kusi swoich klientów również "złotym biletem" niczym z filmu "Charlie i fabryka czekolady". Osoby, które znajdą go wewnątrz wypieku, będą mogły odwiedzić pracownię cukierniczą w Słupsku i uczestniczyć w degustacji oryginalnych słodkości. 

 

Ile kosztują pączki w Polsce? Wojewódzki ma specjalną ofertę 

W ubiegłym roku, kiedy to rozeszła się informacja o "wojewódzkich pączkach" za 49 złotych, wiele osób żartowało, że za oferowane przez państwo 500 plus można kupić maksymalnie 10 pączków. Całe szczęście, że kwotę świadczenia podniesiono do 800 złotych, ponieważ przy cenie dzieła Patryka Szczepańskiego miłośnicy pączków mogliby pozwolić sobie na zaledwie pięć sztuk. Jak zatem wygląda tegoroczna oferta Kuby Wojewódzkiego? Tym razem przygotował dla swoich klientów coś specjalnego. To "najdroższy, limitowany tłusty mystery box", a więc pudełko, w którym można znaleźć: trzy najlepsze pączki w kraju, cztery chrupiące faworki oraz sześć batonów WW. A to wszystko za "200 polskich złotych". Liczne komentarze w mediach społecznościowych wskazują na to, że Polacy, choć są pod wrażeniem luksusowych wersji pączków, to ciężko im przeboleć tak wysokie ceny. Jak zatem zareagowaliby na kwoty, które padają w innych częściach świata? Niektóre słodkości warte są nawet kilka tys. dolarów

Pączkowi rekordziści ze świata. Lukrowany donut za ponad 20 tys. złotych

Najdroższym z najdroższych wcale nie jest pączek o wyjątkowym wnętrzu, udekorowany pokaźną warstwą złota. Warty ponad 5 tysięcy dolarów, a więc 20 tysięcy złotych jest wypiek firmy Shipley Do-Nuts. To popularny lukrowany donut prosto od prezenterów muzycznych Ryana i Rouli z Houston KMHX-FM. Ten został wystawiony na aukcję wspierającą ofiary huraganu Katrina, gdzie został wylicytowany za wyżej wspomnianą kwotę. Natomiast w 2014 roku do sprzedaży trafiła limitowana edycja pączków od Krispy Kreme. Wypieki były warte 1,4 tys. dolarów, czyli ponad 5,5 tys. złotych. Tym razem cena wynikała z wyjątkowego nadzienia, 24-karatowego złota ułożonego na wierzchu i ręcznie uformowanego kwiatu lotosu z białej czekolady. Całość zdobiły motyle, jadalne diamenty oraz bluszcz. Na trzecim miejscu światowych rekordzistów znalazły się ex aequo pączek Donutopia i pączek Cristal Ube. Obydwa wypieki kosztowały 100 dolarów - ponad 400 złotych. Pierwszy z nich był dziełem firmy Delicious Donuts & Coffee, natomiast drugi został stworzony przez filipińskiego szefa kuchni Bjorna Dela Cruza. O sukcesie tego słodkiego wypieku można mówić wiele, ponieważ z czasem stał się nawet symbolem serialu dokumentalnego "Secret Lives of the Super Rich" prowadzonego przez Roberta Franka

Więcej o:
Copyright © Agora SA