50 najlepszych chlebów na świecie. Wybór z Polski zaskakuje. Wiele osób zapomniało o tym pieczywie

Chleb jest jedną z najstarszych potraw świata. Warto pamiętać, że nie ma on jednej definicji i w każdym kraju oznacza coś innego. Z uwagi na tę różnorosność telewizja CNN stworzyła ranking 50 najlepszych rodzajów pieczywa na świecie. Wybór z polskiej kuchni może zaskakiwać.

Pod hasłem "chleb" Polacy zwykłe wyobrażają sobie duży, owalny bochenek, przyjemnie chrupiący z wierzchu i puszysty w środku. Warto jednak mieć na uwadze, że w zależności od kraju, wypiek ten może się znacząco różnić. Jak twierdzi William Rubel, autor książki "Bread: A Global History", chleb jest "tym, co mówi o nim kultura. Nie musi być zrobiony z żadnego konkretnego rodzaju mąki". To także jedna z najstarszych potraw na świecie. Choć dziś jemy ją niemal codziennie, niegdyś miała służyć do wykarmienia biednych oraz żołnierzy na wojnie. Pieczywo można przyrządzić na wiele różnych sposobów i każdy z nich prezentuje fragment historii oraz kultury danego kraju. Z tego względu telewizja CNN przygotowała ranking najlepszych chlebów. Co wybrano w Polsce?

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Jaki jest najsmaczniejszy chleb? Telewizja CNN wybrała swoje propozycje

Telewizja w swoim rankingu opisała najsmaczniejsze, ich zdaniem, rodzaje chleba, charakterystyczne dla konkretnych państw. Z najbardziej znanych propozycji można wyróżnić m.in, pochodzący z Armenii lawasz, francuskie bagietki, gruzińskie chaczapuri, niemiecki pumpernikiel czy też tortille, dumę Meksyku. Z nieco mniej popularnych potraw wybrano m.in.:

  • chleb appam ze Sri Lanki, czyli cienkie sfermentowane ciasto z mąki ryżowej i mleka kokosowego, które po upieczeniu na specjalnej patelni przybiera kształt chrupiącej misy;
  • kare pan z Japonii, wykonane z drożdżowego ciasta pszennego i wypełnione curry, jest obtaczane w panierce panko i smażone na głębokim tłuszczu we frytownicy;
  • proja, czyli przysmak z Serbii, to chrupiące, ciepłe kwadraty wykonane z ciasta kukurydzianego, podawane zwykle jako dodatek do mięsnego gulaszu;
  • chleb non z Uzbekistanu, okrągłe pieczywo, ozdabiane w środku pieczątkami w kształcie zawijasów, obsypywane ciemnymi ziarnami czarnuszki, różnią się w zależności od regionu kraju. 

Co to jest podpłomyk? Nietypowy polski przedstawiciel w rankingu CNN

Polska propozycja może nieco zdziwić. Nie jest to ani tradycyjny chleb żytni, ani graham. Telewizja CNN uznała, że najlepszym polskim pieczywem jest podpłomyk. Co ciekawe, to jedna z najstarszych form chleba, wypiekana już przez pierwszych Słowian. Przygotowuje się go jedynie z mąki, soli i wody, bez użycia drożdży czy innych dodatków. Ciasto jest wałkowane na cienkie placki, które następnie są smażone na suchej patelni. Podpłomyki można jeść bez niczego lub podawać do zup, gulaszu, bigosu, grillowanych warzyw lub mięsa w sosie. Aby chleb nabrał smaku, można dodać do niego ziół lub przypraw, np. czarnuszki i kminku. Choć wybór telewizji może zaskakiwać, to nie da się ukryć, że w podpłomykach kryje się spory kawałek historii polskiej kuchni.

Inne rodzaje chleba z listy 50 najlepszych wypieków to:

  • Bolani (Afganistan),
  • Damper bread (Australia),
  • Luchi (Bangladesz),
  • Pão de queijo (Brazylia),
  • Montreal bagels (Kanada),
  • Marraqueta (Chile),
  • Shaobing (Chiny),
  • Pan Cubano (Kuba),
  • Libba (Egipt),
  • Pupusas (Salwador),
  • Injera (Etiopia),
  • Pai bao (Hong Kong),
  • Dökkt rúgbrauð (Islandia),
  • Paratha (Indie),
  • Roti gambang (Indonezja),
  • Sangak (Iran),
  • Soda bread (Irlandia),
  • Challah (Izrael),
  • Ciabatta (Włochy),
  • Bammy bread (Jamajka),
  • Taboon bread (Jordania),
  • Roti canai (Malezja),
  • ?obż tal-Malti (Malta),
  • Khobz kesra (Maroko),
  • Fry bread (Nawahowie),
  • Tijgerbrood (Holandia),
  • Rēwena parāoa (Nowa Zelandia),
  • Lefse (Norwegia),
  • Broa de milho (Portugalia),
  • Karavai (Rosja),
  • Pane carasau (Sardynia),
  • Gyeran-ppang (Południowa Korea),
  • Kisra (Sudan i Południowy Sudan),
  • Limpa bread (Szwecja),
  • Balep korkun (Tybet),
  • Simit (Turcja),
  • Crumpets (Wielka Brytania),
  • Biscuits (Stany Zjednoczone),
  • Arepa (Wenezuela),
  • Malawach (Jemen).
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.