Polska kuchnia w ostatnim czasie jest coraz częściej doceniana. Dwa miesiące temu pisaliśmy, że nasz rodzimy sernik zajął pierwsze miejsce w rankingu serowych ciast. Teraz wyróżniono inny wypiek. Na szczycie międzynarodowego zestawienia najsmaczniejszych ciast znalazła się polska szarlotka. Co sprawiło, że nasz deser pokonał nawet słynne amerykańskie "apple pie" i tartę wiśniową?
Serwis Taste Atlas to popularny internetowy przewodnik, skupiający się na kuchniach z całego świata. Regularnie publikuje różne rankingi, w których wyróżnia najsmaczniejsze potrawy na podstawie ocen internautów. Polskie przysmaki regularnie zajmują wysokie miejsca i nie inaczej było przy zestawieniu najpyszniejszych słodkich ciast. Wygląda na to, że najlepiej oceniono polską szarlotkę.
Istnieje niezliczona ilość sposobów na jej przygotowanie, ale zazwyczaj robi się ją z kruchego lub półkruchego ciasta i gotowanych lub surowych jabłek. Jest to ciasto dwuwarstwowe, a wierzch jest zwykle pokruszony. Istnieje jednak pewna odmiana szarlotki, która jest dobrze znana i która zawiera również warstwę bezową pod kruszonką. Szarlotka może też zawierać inne owoce, takie jak brzoskwinie i gruszki, nadzienie jabłkowe może mieć rodzynki, a kruszonka może być zmieszana z migdałami
- czytamy na stronie przewodnika.
Drugie miejsce w rankingu zajął belgijski deser Geraardsbergse mattentaart. Jest to placek z ciasta francuskiego, wypełniony delikatnym migdałowym nadzieniem z twarogu o nazwie mattenbrij. Wypiek ten jest nie tylko ważny w lokalnej kuchni, ale także w belgijskiej kulturze i historii.
[...] najstarszy znany przepis został znaleziony w Een Notabel Boecxken van Cokeryen, pierwszej książce kucharskiej w języku niderlandzkim, napisanej i opublikowanej w 1514 roku przez Thomasa van Der Noota. Później słynne mattentaarts zostały nawet przedstawione przez flamandzkiego renesansowego malarza i grafika Pietera Bruegla w jego obrazie "Chłopskie wesele" z 1567 roku
- napisano na stronie tasteatlas.com. Co ciekawe, w 2006 roku wypiek został uznany za produkt regionalny, chroniony przez Unię Europejską, co oznacza, że może być nazywane mattentaart tylko wtedy, gdy jest produkowane w mieście Geraardsbergen lub Lierde. Na trzeciej pozycji w rankingu uplasował się grecki deser Sfakianopita, wywodzący się z Krety. Jest zrobiony z cienkiego ciasta i miękkiego białego sera serwatkowego mizithra. Ma kształt płaskiego okręgu, przypominającego naleśnik, który smaży się na złoty kolor i podaje na ciepło z miodem tymiankowym.
Top 10 najsmaczniejszych słodkich ciast według ocen na Taste Atlas:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.