Inni płacą 4 tysiące za kilogram. My traktujemy ją jak chwast. To jedna z najdroższych roślin na świecie

Ta niezwykła roślina w ostatnich latach wróciła do łask i trafiła na talerze w najdroższych restauracjach w Europie. Choć za granicą jest czymś rzadkim i pożądanym, w Polsce potrafimy przechodzić obok niej zupełnie obojętnie. Ile jest wart ten polski "chwast"? Ostateczna cena zależy od regionu.

Dziko rosnące pędy chmielu w Polsce nie są niczym nadzwyczajnym, a wielu ogrodników pozbywa się ich bez najmniejszego zawahania. Wszystko dlatego, że w naszym kraju dozwolone jest zarówno zbieranie, jak i uprawianie tej rośliny. Jednak nie wszędzie przepisy są aż tak łaskawe, co sprawia, że niektóre kraje wręcz za nią szaleją i robią wszystko, aby tylko mieć do niej dostęp.

Zobacz wideo Przesadzajcie, a urośniecie! Oto, jak powinno się przesadzać rośliny doniczkowe!

Dziki chmiel może być wart fortunę. Na zbiory czasu jest niewiele

Chmiel to roślina należąca do rodziny konopiowatych. Jest uprawiana głównie ze względu na szyszki, które wykorzystuje się podczas produkcji piwa. W Polsce można spotkać ją w wilgotnych zaroślach i lasach, a także na polanach w pobliżu rowów i wokół słupów. Pierwsze okazy pojawiają się już w okolicach marca, a sezon na nie trwa najczęściej do kwietnia.

Najlepsze są w marcu i kwietniu, czasem jeszcze w maju. Młode pędy powinny mieć maksymalnie 6 liści, jeśli liście z łatwością odchodzą od łodygi, to znaczy, że pęd jest dobry

- informuje Justyna Madan ze Strefy Agro, cytowana przez serwis Strona Zdrowia. Pędy chmielu dzielimy na dwa typy - białe i zielone. To właśnie pierwsze z nich w Niemczech, Francji, Holandii, Belgii, a nawet Indiach, uznawane są za jeden z najcenniejszych przysmaków. Tam pędy chmielu traktowane są jako najdroższe warzywo świata. Choć w rzeczywistości chmiel warzywem nie jest i jedynie przypomina równie popularne szparagi.

Szyszki chmielu mają swoje "magiczne" działanie. Są nie tylko drogie, ale też wyjątkowo zdrowe

W zachodniej części Europy ceny za kilogram tej rośliny sięgają nawet tysiąca euro, czyli ponad czterech tysięcy złotych. Zielone pędy są zdecydowanie łatwiejsze w zbiorze, tym samym również dużo tańsze. Wiele osób porównuje smak pędów chmielu do połączenia szparagów i brokułów w jednym. Niektórzy wyczuwają w nich także nutę jarmużu. Aby to zweryfikować, warto samemu wybrać się na poszukiwania tej rośliny lub posadzić ją w przydomowym ogródku. To nie jest jednak takie proste, ponieważ trzeba zapewnić jej odpowiednie warunki. Wszystko po to, by jej wartość nie spadła. Ma to ogromne znaczenia, gdyż chmiel słynie z licznych właściwości leczniczych. Młode pędy zawierają witaminę C, witaminy z grupy B, dużą ilość składników mineralnych oraz błonnik. Wśród potencjalnych właściwości pędów chmielu wymienia się między innymi: działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wspomagające trawienie i zdrowie psychiczne.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: