To jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Polacy zajadają się nimi na potęgę

Szparagi od lat królują na polskich stołach. Zielone, białe, a czasem nawet fioletowe łodygi zachwycają smakiem i bogactwem wartości odżywczych. Ale czy wiesz, że to popularne warzywo może stanowić zagrożenie dla zdrowia? Naukowcy odkryli, że mogą być toksyczne.

Polacy uwielbiają szparagi za ich wyjątkowy aromat i właściwości prozdrowotne. Te smukłe łodygi, pełne witamin i minerałów, od lat znajdują miejsce na naszych stołach, szczególnie wiosną. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że warzywa te mogą wchłaniać z gleby szkodliwe substancje. Czy to oznacza, że należy z nich rezygnować? 

Zobacz wideo Świeża i lekka frittata według Volodymyra Testardiego

Czy szparagi są toksyczne dla ludzi? Niestety, mogą wchłaniać szkodliwe substancje z gleby

W 2024 roku Ogród Botaniczny w Hamburgu (Niemcy) zorganizował konkurs na najbardziej toksyczne rośliny. Szparagi zajęły w nim drugie miejsce. Wyprzedziła je jedynie wisteria - ozdobne, ale bardzo trujące pnącze. Skąd taka niechlubna pozycja? Te popularne warzywa są w stanie chłonąć z gleby szkodliwe substancje, takie jak pestycydy, metale ciężkie czy chlorany. W większych dawkach związki te mogą wpływać negatywnie na zdrowie, uszkadzając wątrobę, nerki i układ oddechowy.

 Kiedy nie jeść szparagów? Unikaj ich poza sezonem lub jeśli należysz do grupy ryzyka

Choć wyniki konkursu mogą niepokoić, nie oznaczają, że szparagi muszą zniknąć z naszego jadłospisu. Kluczowe jest, aby wybierać warzywa ze sprawdzonych źródeł, najlepiej z upraw ekologicznych lub od lokalnych dostawców. Unikaj szparagów poza sezonem, ponieważ zimowe odmiany często pochodzą z intensywnych hodowli wspomaganych chemikaliami.

Pamiętaj, że warzywa te to skarbnica witamin (A, B, C, E i K) oraz minerałów, takich jak magnez, potas czy cynk. W 100 gramach znajdziesz jedynie 20 kalorii, dzięki czemu są idealnym składnikiem diety. Umiejętne przygotowanie oraz umiar w spożyciu sprawią, że pozostaną zdrowym i bezpiecznym dodatkiem do twoich potraw.

Zobacz też: Polacy jedzą je w sezonie kilogramami, pomimo tego że jest trujące. Lepiej nie przesadzać

Niestety, nie wszyscy mogą cieszyć się smakiem szparagów. Chorzy cierpiący na dnę moczanową, znaną również jako podagra, powinni zrezygnować ze spożywania tych warzyw. Nie są one również zalecane osobom poddawanym leczeniu kamicy nerkowej. Zawierają bowiem sporo puryn, które sprzyjają gromadzeniu się kwasu moczowego w organizmie. Szparagi także nie są najlepszym wyborem dla osób mających problemy z perystaltyką jelit. Ich spożycie może prowadzić do uczucia wzdęcia i dyskomfortu.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: