• Link został skopiowany

Najstarsza pizzeria w Polsce wciąż wypieka. "Na początku próbowano go robić z baraniną"

Gdy Włosi zajadali się pysznymi placuszkami z sosem pomidorowym i mozzarellą, Polacy jeszcze nie wiedzieli o ich istnieniu. Pierwsza pizzeria w kraju została otwarta zaledwie 50 lat temu. Lokal, który przyczynił się do promowania tego przysmaku w naszej ojczyźnie, znajdziecie w województwie pomorskim.
Pizza
Fot. Bartosz Bańka / Agencja Wyborcza.pl

Pizza to jedno z najpopularniejszych dań, którym można zajadać się niemalże w każdym zakątku świata. Nie znamy dokładnej daty, kiedy ten włoski przysmak przywędrował do Polski, ale za to wiemy, gdzie powstała pierwsza pizzeria w kraju. Codziennie sprzedaje się tam ok. 500 placków, a w sezonie letnim nawet 600.

Zobacz wideo Przepis na pyszną pizzę według Hapsa

Pizzeria Poranek: To tutaj Polacy po raz pierwszy mogli skosztować pizzy

W latach 70. Tadeusz Szołdra - ówczesny dyrektor Zakładu Nowoczesnych Wdrożeń PSS "Społem" - wyjechał w podróż służbową do Włoch (dokładnie do Mediolanu), gdzie przekonał się o fenomenie pizzy. Po powrocie do Polski twórca popularnych lokali "Pod Kluką", "Słupskiej", "Tunka" i "Zacisza" postanowił sprawdzić, czy przysmak na cieście drożdżowym będzie równie lubianą przekąską. Siedzibą pierwszej pizzerii w kraju nad Wisłą mianowano niewielkie pomieszczenie tuż przy barze mlecznym Poranek w Słupsku. Oficjalne otwarcie nastąpiło 8 marca 1975 roku. Co ciekawe, receptura przekazana przez Tadeusza Szołdra wcale nie była przepisem na tradycyjną włoską pizzę. Niemniej jednak mieszkańcy Słupska pokochali ten wypiek, który początkowo próbowano sprzedawać w różnych kompozycjach, ale finalnie największą popularnością - do dziś - cieszą się trzy smaki.

To jest drożdżowy placek o niezmienionej dotąd recepturze. Na początku próbowano go robić z baraniną, z wędzoną rybką. Największe wzięcie wśród klientów miała jednak ta z pieczarkami, ale także z kiełbasą lub boczkiem

- opowiadała w rozmowie z dziennikarzami WP kierowniczka działu handlowego i pełnomocnik zarządu PSS Społem w Słupsku. W ubiegłą sobotę lokal obchodził swoje 50-lecie. Pierwsze 50 osób, które odwiedziły zakład, mogły zjeść pizze za darmo. Smak słupskiego wypieku jest nie do podrobienia, ponieważ przygotowuje się go w specjalnie zaprojektowanym piecu.

Bar Poranek - Słupsk. Pizzą można się tutaj zajadać już od godz. 10

Pizza serwowana przy ul. Wojska Polskiego 46 w Słupsku, od lat jest wypiekana w piecu wykonanym z cegieł szamotowych. Przyrząd stał się prototypem dla maszyn, które zasilały zaplecze gastronomiczne pizzerii otwieranych w kolejnych polskich miastach.

Zobacz też: Jest 100 razy bardziej toksyczne od cyjanku. To najniebezpieczniejsze danie na świecie

W lokalu funkcjonującym przy barze mlecznym Poranek, gdzie wypieka się oryginalną "słupską" pizzę, pracuje cztery osoby. Warto jednak zaznaczyć, że współdziałają one z pozostałymi 19, które zajmują się przygotowaniem ciasta oraz farszu w kuchni barowej. Pierwsze pizze są wydawane od godz. 10 - do tego czasu trzeba czekać, aż piec się nagrzeje.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: