W polskiej kuchni sałatki odgrywają znaczącą rolę. Są popularnym dodatkiem do codziennych obiadów, a podczas świąt lub innych uroczystości rodzinnych stanowią pyszną przekąskę. Przepisów jest wiele, ale jeśli znudziły ci się już te tradycyjne, to zajrzyj do zagranicznego menu. Na stronie znanego przewodnika kulinarnego Taste Atlas opublikowano ranking najsmaczniejszych sałatek na świecie.
Za najlepszą sałatkę świata uznano Dakos, czyli tradycyjne greckie danie pochodzące z Krety. Składa się z suchego suchara jęczmiennego zwanego paximadi, na którym układa się pokruszony ser myzithra, posiekane dojrzałe pomidory, czarne oliwki oraz kapary. Całość doprawiana jest świeżym oregano i kilkoma kroplami wysokiej jakości oliwy z oliwek. Suchar jest często nacierany czosnkiem i solą morską, aby wzbogacić aromat całej potrawy. To pyszne, lekkie danie, które sprawdzi się zarówno jako śniadanie, jak i popołudniowa przekąska czy kolacja. Podczas wakacji w Grecji na pewno warto go spróbować.
Zobacz też: To najdroższe jajko z czekolady. Miało dwóch ochroniarzy, a jego produkcja trwała trzy tygodnie
Na liście Taste Atlas znalazło się też kilka polskich akcentów. Choć nie trafiliśmy do pierwszej dziesiątki, to nasza mizeria zajęła 26. miejsce. Patrząc na to, że cały ranking ma ponad 100 pozycji, to jest duży sukces. Autorzy zestawienia docenili polską sałatkę przede wszystkim za orzeźwiający smak i łatwość przygotowania.
Zazwyczaj spożywana jest w okresie letnim, ale czasami można ją przygotować nawet wtedy, gdy nie ma sezonu na ogórki. Mizeria jest doskonałym dodatkiem do obfitych i pożywnych dań, takich jak kotlety mięsne, dania na bazie ryżu lub ziemniaków
- czytamy w przewodniku. Inne polskie sałatki, jakie pojawiły się na liście, to:
Top 10 najlepszych sałatek na świecie prezentuje się następująco:
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.