Włoskie produkty regionalne cieszą się popularnością na całym świecie, a jednym z najsłynniejszych jest oczywiście Parmigiano Reggiano, szerzej znany jako parmezan. To twardy ser typu podpuszczkowego, pochodzący z północnych Włoch, a dokładniej z regionu Emilia-Romania. Jest wytwarzany z krowiego mleka, a w trakcie dojrzewania leżakuje w solance zwykle od 12 do 36 miesięcy. Włosi przeszli jednak teraz samych siebie, ponieważ właśnie pokroili ser, który dojrzewał od ponad 20 lat.
Parmezan, o którym mowa, został wyprodukowany w lutym 1998 roku przez Romano i Silvię Camorani w ich mleczarni w Poviglio, małym miasteczku niedaleko Parmy w północnym regionie Emilia-Romania. Od tamtej pory leżakował przez cały czas w spiżarni, jednak w zeszłym tygodniu, dokładnie po 27 latach i trzech miesiącach, zdecydowano się go pokroić.
Aromat i smak były nie z tego świata
- powiedział Romano Camorani, cytowany przez brytyjski dziennik "The Guardian". Mężczyzna dodał, że choć już nie zajmuje się produkcją sera, to tym wyrobem "opiekował się z miłością". Co ciekawe, producentowi udało się pokonać rekord leżakowania parmezanu. Poprzedni wynosił 21 lat.
Zobacz też: Historia Dżoka z Krakowa każdego wzrusza do łez. Miesiącami czekał na ukochanego opiekuna
Niektórzy mogą się zastanawiać, dlaczego wyrób państwa Camorani leżakował aż tak długo. Jak już wspomnieliśmy, standardowo ten rodzaj sera dojrzewa w solance od roku do trzech lat. Okres ten może się jednak wydłużyć w zależności od wielkości produktu. Wagę Parmigiano Reggiano z mleczarni w Poviglio oszacowano bowiem na 36 kilogramów, czyli znacznie więcej niż w przypadku serów, jakie możemy znaleźć na co dzień w sklepach. Sukcesem długowieczności tego wyrobu jest również odpowiednia kombinacja składników oraz sposób, w jaki państwo Camorani o niego dbali.
Myślę, że mógłby przetrwać nawet 30 lat
- stwierdził Romano Camorani. Warto zaznaczyć, że im dłużej parmezan dojrzewa, tym intensywniejszy jest jego smak. To producent decyduje o tym, jak długo ma trwać proces leżakowania. Po pokrojeniu ser jest degustowany przez panel z konsorcjum Parmigiano Reggiano, a jeśli zostanie oceniony jako jadalny i spełniający standardy, uznaje się go za autentyczny, włoski produkt. W przypadku parmezanu z Poviglio nie było wątpliwości. Podczas uroczystości krojenia zjedzono od razu siedem kilogramów sera, a reszta trafiła do sprzedaży.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.