Tradycyjne polskie dania i klasyczne obiady są nam dobrze znane, ponieważ od najmłodszych lat pamiętamy, że pojawiały się na naszych stołach. Niektóre dania nie cieszą się jednak popularnością i powoli odchodzą w zapomnienie ze względu na sposób przygotowania lub nietypowy smak. Sprawdźcie, które tradycyjne polskie dania są wam znane, a których nigdy wcześniej nie próbowaliście (lub nawet o nich nie słyszeliście!).
Do najpopularniejszych dań kuchni polskiej zaliczamy przede wszystkim kotlety. Niezmiennie popularnością cieszą się kotlety schabowe serwowane najczęściej z gotowanymi ziemniakami i rozmaitymi dodatkami - mizerią lub kapustą zasmażaną. Innym słynnym i lubianym kotletem jest mielony, który podobnie jak schabowy, zwykle serwowany jest z gotowanymi ziemniakami. Częstym dodatkiem do tego klasycznego zestawu są również tarte buraczki zasmażane.
Inne klasyczne obiady, które dość często pojawiają się na polskich stołach to chociażby uwielbiane przez dzieci i dorosłych gołąbki. Gołąbki to farsz z mięsa mielonego zawinięty w liście białej kapusty. Te misternie zawijane paczuszki są długo gotowane na wolnym ogniu, tak aby liście kapusty zmiękły. Gołąbki podawane są najczęściej w aromatycznym sosie pomidorowym, choć z biegiem lat pojawiło się wiele nowych przepisów na to danie.
Równie często na naszych stołach pojawiają się takie polskie potrawy jak:
Polskie dania i klasyczne obiady to również bardzo ważny element, jakim są dodatki - ogórki (kiszone, małosolne lub konserwowe), kapusta kiszona, kapusta zasmażana, buraczki, różnorodne surówki, a w miesiącach letnich zsiadłe mleko. Często sięga się również po kasze.
Klasyczne obiady w Polsce to dwa dania serwowane po sobie, najczęściej w niewielkim odstępie czasu. Tradycyjnie zupy polskie serwowane są zwykle jako pierwsze danie, poprzedzające danie główne. Do najpopularniejszych polskich zup zalicza się:
Zdecydowanie mniejszą popularnością cieszą się zupy takie jak czernina, snelka, czy flaki. Te ostatnie pojawiają się na polskich stołach niezwykle często, szczególnie na rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Danie to śmiało można uznać za fenomen kuchni polskiej. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez flaków uroczystych obiadów, ale są i zagorzali przeciwnicy tego dania.
Tradycyjne polskie dania to także bliny, karmuszka czy kartacze. Są to potrawy regionalne, które w swoich rodzimych stronach nadal cieszą się sporą popularnością. Okazjonalnie są również jedzone w innych częściach kraju.
Interesuje Cię temat kuchni regionalnej? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej ciekawych informacji: Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?