• Link został skopiowany

Kuchnia polska - klasyczne obiady i tradycyjne zupy polskie, które warto przygotować

Kuchnia polska obfituje w dania mączne, pieczone mięsa oraz tradycyjne zupy polskie znane w naszych rodzinach od pokoleń. Choć wiele osób odstępuje od tradycji na rzecz zagranicznych specjałów, polskie potrawy nadal są najchętniej serwowane podczas rodzinnych spotkań.
Kotlet schabowy bez smażenia. Zdrowy zamiennik domowego obiadu.
Fot. iStock

Tradycyjne polskie dania i klasyczne obiady są nam dobrze znane, ponieważ od najmłodszych lat pamiętamy, że pojawiały się na naszych stołach. Niektóre dania nie cieszą się jednak popularnością i powoli odchodzą w zapomnienie ze względu na sposób przygotowania lub nietypowy smak. Sprawdźcie, które tradycyjne polskie dania są wam znane, a których nigdy wcześniej nie próbowaliście (lub nawet o nich nie słyszeliście!).

Tradycyjne polskie dania

Do najpopularniejszych dań kuchni polskiej zaliczamy przede wszystkim kotlety. Niezmiennie popularnością cieszą się kotlety schabowe serwowane najczęściej z gotowanymi ziemniakami i rozmaitymi dodatkami - mizerią lub kapustą zasmażaną. Innym słynnym i lubianym kotletem jest mielony, który podobnie jak schabowy, zwykle serwowany jest z gotowanymi ziemniakami. Częstym dodatkiem do tego klasycznego zestawu są również tarte buraczki zasmażane.

Inne klasyczne obiady, które dość często pojawiają się na polskich stołach to chociażby uwielbiane przez dzieci i dorosłych gołąbki. Gołąbki to farsz z mięsa mielonego zawinięty w liście białej kapusty. Te misternie zawijane paczuszki są długo gotowane na wolnym ogniu, tak aby liście kapusty zmiękły. Gołąbki podawane są najczęściej w aromatycznym sosie pomidorowym, choć z biegiem lat pojawiło się wiele nowych przepisów na to danie. 

Zobacz wideo Sprawdź przepis:

Równie często na naszych stołach pojawiają się takie polskie potrawy jak:

  • pierogi - z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami lub serem i ziemniakami,
  • bigosy,
  • kluski śląskie z mięsnymi sosami lub jako dodatek do dań głównych,
  • pieczone mięsa, np. schab, golonka.

Polskie dania i klasyczne obiady to również bardzo ważny element, jakim są dodatki - ogórki (kiszone, małosolne lub konserwowe), kapusta kiszona, kapusta zasmażana, buraczki, różnorodne surówki, a w miesiącach letnich zsiadłe mleko. Często sięga się również po kasze.

Polskie zupy

Klasyczne obiady w Polsce to dwa dania serwowane po sobie, najczęściej w niewielkim odstępie czasu. Tradycyjnie zupy polskie serwowane są zwykle jako pierwsze danie, poprzedzające danie główne. Do najpopularniejszych polskich zup zalicza się:

  • rosół,
  • zupę pomidorową,
  • zupę ogórkową,
  • krupnik,
  • zupę grzybową,
  • grochówkę,
  • żurek,
  • barszcz czerwony,
  • kapuśniak. 

Zdecydowanie mniejszą popularnością cieszą się zupy takie jak czernina, snelka, czy flaki. Te ostatnie pojawiają się na polskich stołach niezwykle często, szczególnie na rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Danie to śmiało można uznać za fenomen kuchni polskiej. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez flaków uroczystych obiadów, ale są i zagorzali przeciwnicy tego dania.

Kuchnia polska – znasz te dania?

Tradycyjne polskie dania to także bliny, karmuszka czy kartacze. Są to potrawy regionalne, które w swoich rodzimych stronach nadal cieszą się sporą popularnością. Okazjonalnie są również jedzone w innych częściach kraju.

Interesuje Cię temat kuchni regionalnej? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej ciekawych informacji: Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?

Więcej o: