Kuchnia polska - klasyczne obiady i tradycyjne zupy polskie, które warto przygotować

Kuchnia polska obfituje w dania mączne, pieczone mięsa oraz tradycyjne zupy polskie znane w naszych rodzinach od pokoleń. Choć wiele osób odstępuje od tradycji na rzecz zagranicznych specjałów, polskie potrawy nadal są najchętniej serwowane podczas rodzinnych spotkań.

Tradycyjne polskie dania i klasyczne obiady są nam dobrze znane, ponieważ od najmłodszych lat pamiętamy, że pojawiały się na naszych stołach. Niektóre dania nie cieszą się jednak popularnością i powoli odchodzą w zapomnienie ze względu na sposób przygotowania lub nietypowy smak. Sprawdźcie, które tradycyjne polskie dania są wam znane, a których nigdy wcześniej nie próbowaliście (lub nawet o nich nie słyszeliście!).

Tradycyjne polskie dania

Do najpopularniejszych dań kuchni polskiej zaliczamy przede wszystkim kotlety. Niezmiennie popularnością cieszą się kotlety schabowe serwowane najczęściej z gotowanymi ziemniakami i rozmaitymi dodatkami - mizerią lub kapustą zasmażaną. Innym słynnym i lubianym kotletem jest mielony, który podobnie jak schabowy, zwykle serwowany jest z gotowanymi ziemniakami. Częstym dodatkiem do tego klasycznego zestawu są również tarte buraczki zasmażane.

Inne klasyczne obiady, które dość często pojawiają się na polskich stołach to chociażby uwielbiane przez dzieci i dorosłych gołąbki. Gołąbki to farsz z mięsa mielonego zawinięty w liście białej kapusty. Te misternie zawijane paczuszki są długo gotowane na wolnym ogniu, tak aby liście kapusty zmiękły. Gołąbki podawane są najczęściej w aromatycznym sosie pomidorowym, choć z biegiem lat pojawiło się wiele nowych przepisów na to danie. 

Zobacz wideo Sprawdź przepis:

Równie często na naszych stołach pojawiają się takie polskie potrawy jak:

  • pierogi - z farszem mięsnym, z kapustą i grzybami lub serem i ziemniakami,
  • bigosy,
  • kluski śląskie z mięsnymi sosami lub jako dodatek do dań głównych,
  • pieczone mięsa, np. schab, golonka.

Polskie dania i klasyczne obiady to również bardzo ważny element, jakim są dodatki - ogórki (kiszone, małosolne lub konserwowe), kapusta kiszona, kapusta zasmażana, buraczki, różnorodne surówki, a w miesiącach letnich zsiadłe mleko. Często sięga się również po kasze.

Polskie zupy

Klasyczne obiady w Polsce to dwa dania serwowane po sobie, najczęściej w niewielkim odstępie czasu. Tradycyjnie zupy polskie serwowane są zwykle jako pierwsze danie, poprzedzające danie główne. Do najpopularniejszych polskich zup zalicza się:

  • rosół,
  • zupę pomidorową,
  • zupę ogórkową,
  • krupnik,
  • zupę grzybową,
  • grochówkę,
  • żurek,
  • barszcz czerwony,
  • kapuśniak. 

Zdecydowanie mniejszą popularnością cieszą się zupy takie jak czernina, snelka, czy flaki. Te ostatnie pojawiają się na polskich stołach niezwykle często, szczególnie na rodzinnych spotkaniach i uroczystościach. Danie to śmiało można uznać za fenomen kuchni polskiej. Są tacy, którzy nie wyobrażają sobie bez flaków uroczystych obiadów, ale są i zagorzali przeciwnicy tego dania.

Kuchnia polska – znasz te dania?

Tradycyjne polskie dania to także bliny, karmuszka czy kartacze. Są to potrawy regionalne, które w swoich rodzimych stronach nadal cieszą się sporą popularnością. Okazjonalnie są również jedzone w innych częściach kraju.

Interesuje Cię temat kuchni regionalnej? Przeczytaj artykuł i dowiedz się więcej ciekawych informacji: Ogon bobra, zupa ze smalcem i woda śledziowa, czyli najdziwniejsze dania kuchni polskiej. Znacie je?

Więcej o:
Copyright © Agora SA