Sałatka z zupek chińskich - sposób na szybkie sałatki na imprezę

Jeśli zastanawiacie się co zaserwować gościom na domowej imprezie, koniecznie wypróbujcie sałatkę z zupek chińskich. Jej przygotowanie jest banalnie proste i nie wymaga wykorzystania zbyt wielu składników. Za to jej smak? Niebo w gębie. Oto sałatka z kurczakiem i makaronem.

Sałatka z makaronem na szybko skradnie podniebienia gości i na pewno zapisze się jako stały element imprezowego menu. Sałatka z makaronem chińskim jest prosta, ponieważ możemy przygotować ją na bazie makaronu z zupki chińskiej, który znany jest z tego, że jest gotowy do zjedzenia dosłownie po kilku minutach. Sałatka z zupki chińskiej to banalnie prosty przepis, z którym poradzi sobie każdy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, że makaron z zupki chińskiej wystarczy zalać wodą, natomiast makaron chiński należy zagotować w garnku. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Sałatka z makaronem chińskim - poznaj prosty przepis 

Sałatki na imprezę zwykle są sycące i niekiedy mogą stanowić samodzielne danie. Sałatka z zupek chińskich to przykład takiego właśnie dania - pożywnego i sycącego. Nasza sałatka z kurczakiem i makaronem może zostać wykonana również bez dodatku mięsa. Jako zamiennik doskonale sprawdzi się tofu pokrojone w kostkę.

Sałatka z zupki chińskiej – składniki:

  • 100 – 120 gramów makaronu
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 4 łyżki fasoli konserwowej
  • pierś z kurczaka
  • ogórek zielony lub konserwowy
  • ½ cebuli
  • ½ papryki czerwonej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka musztardy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • 1 ząbek czosnku

Sałatka z zupki chińskiej – przygotowanie

Sałatka z makaronem na szybko - czy to możliwe? Ależ tak - pod warunkiem, że będzie to sałatka z makaronem chińskim. Przygotowanie sałatki z kurczakiem i makaronem nie jest trudne:

1. Pierś z kurczaka kroimy na niewielkie kawałki o wielkości około 2 centymetrów. Nacieramy je przyprawami: solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy olej, później przekładamy na nią kawałki kurczaka. Podczas smażenia co jakiś czas mieszamy, aby upiekły się ze wszystkich stron.

2. Usmażonego kurczaka przekładamy do miseczki. Makaron z zupek chińskich wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Następnie przykrywamy go talerzem i zostawiamy na około 3-5 minut.

3. Ogórka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do usmażonych kawałków kurczaka. Kukurydzę odcedzamy i przekładamy do miski z resztą składników. Na koniec dodajemy makaron, majonez, jogurt naturalny, musztardę oraz przeciskamy czosnek przez praskę.

Zobacz też: Sałatka z burakiem - najlepsza na imprezy. Kolorowy melanż smaków zachwyci niejedno podniebienie

Więcej o:
Copyright © Agora SA