Grillowany ser halloumi. Z czym podawać ser halloumi? Przepisy, którymi zaskoczysz swoich gości

Ser halloumi to tradycyjny cypryjski ser, który cieszy się popularnością w krajach śródziemnomorskich. Świetnie nadaje się do smażenia lub grillowania, dlatego wykorzystuje się go jako składnik różnorodnych dań. Obróbka cieplna sprawia, że jego skórka staje się chrupiąca, a wnętrze miękkie i aromatyczne. Jak zrobić ser halloumi na patelni? Sprawdzamy. Ser halloumi PRZEPISY.

Ser halloumi charakteryzuje się wyrazistym, słonym smakiem, który idealnie komponuje się z sokiem z cytryny, szczyptą chili oraz oliwą z oliwek. Możemy przyrządzić go na ruszcie grilla, patelni lub jeść na surowo. Jak zrobić halloumi z grilla? Z czym go podawać? Oto proste przepisy na ser halloumi.

Zobacz wideo Hummus z serkiem śmietankowym z grillowanymi warzywami

Jak zrobić ser halloumi na patelni?

W domu zdecydowanie najłatwiej przyrządzić ser halloumi na patelni. Głównie ze względu na walory wizualne polecamy używanie do tego celu patelni grillowej. Układając plastry sera na rozgrzanej patelni z charakterystycznymi żłobieniami, uzyskamy przyrumienione paski na powierzchni sera. Sprawdzi się jednak każda czysta i nieuszkodzona patelnia.

 
Składniki:

  • 1 opakowanie sera halloumi
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • marynata do sera halloumi przygotowana z: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżki soku z cytryny, pół łyżeczki suszonego oregano oraz pół łyżeczki papryki (słodkiej, ostrej lub chili)

Przygotowanie:

Ser halloumi kroimy na plastry o grubości około 1 centymetra, później obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, a następnie smażymy ser halloumi po około 3-4 minuty z każdej strony.

Grillowany ser halloumi. Z czym podawać?

Ser halloumi świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek – nada im charakteru i intensywnego smaku. Może również stanowić składnik vege burgerów lub szaszłyków. Halloumi z grilla możemy również dodać do kanapek.

Sałatka z serem halloumi - przepis

Składniki:

  • ser halloumi 250 g
  • roszponka
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • 1 Pomidor
  • pół ogórka
  • kawałek papryki czerwonej
  • oliwki czarne (wedle uznania)
  • 1 łyżka oliwy
  • pół łyżeczki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • pieprz
  • szczypta oregano

Przygotowanie:

Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie smażymy na patelni lub grillujemy na ruszcie. Warzywa: cebulę, pomidora, ogórka oraz paprykę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na plasterki. Roszponkę myjemy i dodajemy do warzyw. Całość polewamy sosem. Jego przygotowanie polega na zmieszaniu oliwy z octem balsamicznym, miodem oraz szczyptą oregano i pieprzem.

Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?

Więcej o:
Copyright © Agora SA