Ser halloumi charakteryzuje się wyrazistym, słonym smakiem, który idealnie komponuje się z sokiem z cytryny, szczyptą chili oraz oliwą z oliwek. Możemy przyrządzić go na ruszcie grilla, patelni lub jeść na surowo. Jak zrobić halloumi z grilla? Z czym go podawać? Oto proste przepisy na ser halloumi.
W domu zdecydowanie najłatwiej przyrządzić ser halloumi na patelni. Głównie ze względu na walory wizualne polecamy używanie do tego celu patelni grillowej. Układając plastry sera na rozgrzanej patelni z charakterystycznymi żłobieniami, uzyskamy przyrumienione paski na powierzchni sera. Sprawdzi się jednak każda czysta i nieuszkodzona patelnia.
Składniki:
Przygotowanie:
Ser halloumi kroimy na plastry o grubości około 1 centymetra, później obtaczamy je w marynacie i odstawiamy na pół godziny. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej, a następnie smażymy ser halloumi po około 3-4 minuty z każdej strony.
Ser halloumi świetnie sprawdzi się jako składnik sałatek – nada im charakteru i intensywnego smaku. Może również stanowić składnik vege burgerów lub szaszłyków. Halloumi z grilla możemy również dodać do kanapek.
Składniki:
Przygotowanie:
Ser halloumi kroimy w plastry, a następnie smażymy na patelni lub grillujemy na ruszcie. Warzywa: cebulę, pomidora, ogórka oraz paprykę myjemy, a następnie kroimy w kostkę. Oliwki kroimy na plasterki. Roszponkę myjemy i dodajemy do warzyw. Całość polewamy sosem. Jego przygotowanie polega na zmieszaniu oliwy z octem balsamicznym, miodem oraz szczyptą oregano i pieprzem.
Zobacz też: Ser halloumi - jak smakuje majówka w klimacie greckiej kuchni?