Żeberka pieczone w miodzie - przepis na soczyste mięso. Ta marynata do żeberek to hit!

Przepis na klasyczne danie obiadowe? W tej roli świetnie sprawdzą się żeberka pieczone w rękawie lub żeberka duszone długo i na wolnym ogniu pod przykryciem. Bez względu na to, czy zdecydujesz się żeberka z piekarnika, czy żeberka z patelni, koniecznie sprawdź prosty przepis na marynatę. Jej przygotowanie jest banalnie proste i zajmuje zaledwie kilka minut.

Żeberka w marynacie idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych obiadów i uroczystości. Możemy je upiec w piekarniku lub dusić pod przykryciem – wszystko zależy od nas i naszych indywidualnych preferencji. Podpowiadamy jak zrobić żeberka w miodzie.

Zobacz wideo Żeberka - HAPS of cards. Walka o stołek!

Żeberka pieczone w rękawie – składniki:

  • 1,3 kg żeberek
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • szczypta papryki wędzonej
  • szczypta kminu rzymskiego
  • sól, pieprz świeżo mielony
  • świeże zioła: rozmaryn i tymianek
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula pokrojona w cienkie plastry

Żeberka pieczone w rękawie – przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania marynaty do żeberek. Drobno posiekany czosnek, miód, sok z cytryny, sos sojowy, kmin rzymski, papryki, sól, pieprz, olej, rozdrobnione gałązki rozmarynu i tymianku mieszamy, a następnie nacieramy powstałą marynatą uprzednio przygotowane mięso. Tak przygotowane żeberka odstawiamy na godzinę. Żeberka możemy piec indywidualnie lub z dodatkami – papryką i cebulą. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku sposobu pieczenia – mięso możemy piec bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie umieszczonym w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a następnie wstawiamy do niego żeberka i pieczemy przez około 75 minut (większe kawałki należy piec dłużej).

Marynata do żeberek

Innym popularnym sposobem na żeberka jest również pieczenie ich w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania potrzebujemy łyżkę musztardy delikatesowej, trzy łyżki płynnego miodu, 3 łyżki dowolnego oleju do smażenia, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu oraz ostrej papryki, a także szczyptę kminku i ziaren kolendry.

Żeberka duszone przepis – składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 2 cebule białe
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz czarny mielony

Żeberka duszone przepis – przygotowanie:

Umyte i osuszone żeberka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie odstawiamy na kwadrans. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka ze wszystkich stron. Później przekładamy je do głębokiej patelni, dolewamy do niej wody i zagotowujemy całość. Dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 1 godzinę. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną ze śmietaną i całość ponownie gotujemy. Gotowe!

Zobacz też: Marynata do żeberek Magdy Gessler. Whisky z colą kluczem do idealnego smaku mięsa

Więcej o: