Żeberka w marynacie idealnie sprawdzą się podczas rodzinnych obiadów i uroczystości. Możemy je upiec w piekarniku lub dusić pod przykryciem – wszystko zależy od nas i naszych indywidualnych preferencji. Podpowiadamy jak zrobić żeberka w miodzie.
Żeberka pieczone w rękawie – składniki:
Żeberka pieczone w rękawie – przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania marynaty do żeberek. Drobno posiekany czosnek, miód, sok z cytryny, sos sojowy, kmin rzymski, papryki, sól, pieprz, olej, rozdrobnione gałązki rozmarynu i tymianku mieszamy, a następnie nacieramy powstałą marynatą uprzednio przygotowane mięso. Tak przygotowane żeberka odstawiamy na godzinę. Żeberka możemy piec indywidualnie lub z dodatkami – papryką i cebulą. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku sposobu pieczenia – mięso możemy piec bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym lub w rękawie umieszczonym w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, a następnie wstawiamy do niego żeberka i pieczemy przez około 75 minut (większe kawałki należy piec dłużej).
Innym popularnym sposobem na żeberka jest również pieczenie ich w marynacie miodowo-musztardowej. Do jej przygotowania potrzebujemy łyżkę musztardy delikatesowej, trzy łyżki płynnego miodu, 3 łyżki dowolnego oleju do smażenia, łyżeczkę majeranku, łyżeczkę słodkiej papryki, pół łyżeczki soli, pieprzu oraz ostrej papryki, a także szczyptę kminku i ziaren kolendry.
Żeberka duszone przepis – składniki:
Żeberka duszone przepis – przygotowanie:
Umyte i osuszone żeberka doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką, a następnie odstawiamy na kwadrans. Na rozgrzanej patelni obsmażamy żeberka ze wszystkich stron. Później przekładamy je do głębokiej patelni, dolewamy do niej wody i zagotowujemy całość. Dodajemy posiekaną cebulę, mieszamy, a następnie dusimy pod przykryciem, na wolnym ogniu, przez około 1 godzinę. Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną ze śmietaną i całość ponownie gotujemy. Gotowe!
Zobacz też: Marynata do żeberek Magdy Gessler. Whisky z colą kluczem do idealnego smaku mięsa