Nie każda kiełbasa nadaje się na ruszt. Katarzyna Bosacka ostrzega fanów grillowania

Katarzyna Bosacka w najnowszym poście na swoim facebookowym profilu doradza fanom, jakich mięs i wędlin nie powinniśmy kupować na grilla. Jej ostrzeżenia wywołały wiele emocji, ale dziennikarka nie daje za wygraną - w końcu zdrowie jest najważniejsze. Czego zatem nie warto wrzucać na ruszt? Odpowiedź nie jest oczywista.

Katarzyna Bosacka, czyli ekspertka od zdrowej diety znana jest z przydatnych wskazówek dotyczących oszczędzania. Tym razem ostrzega fanów na swoim facebookowym profilu o nazwie "Katarzyna Bosacka. Wiem, co jem", jakie kiełbaski nie nadają się na ruszt. Fani grillowania będą musieli obejść się smakiem.

Zobacz wideo Katarzyna Bosacka zdradza, jakie produkty zawsze warto mieć w lodówce

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Najlepsza kiełbasa na grilla. Katarzyna Bosacka przestrzega przed tym zestawem 

Katarzyna Bosacka często pisze na swoim Facebooku o produktach, które powinniśmy odrzucać podczas zakupów spożywczych. Tym razem ekspertka skomentowała zestaw kiełbasek, który jej zdaniem jest przykładem niezdrowego składu.

W sklepach roi się od gotowców na grilla – kiełbas, boczków, serów, sosów czy mięsa w gotowych marynatach. Niestety większość tych produktów ma kiepski skład.

- napisała pod jednym z najnowszych postów. Zaraz pod tym komentarzem Bosacka przytoczyła skład wędlin i kiełbas.

W jednej mamy 67% mięsa, w drugiej 75%, a w trzeciej zaledwie 64%... Reszta to w większości zbędne dodatki: wzmacniacz smaku — glutaminian monosodowy, konserwant — azotyn sodu, stabilizatory, wypełniacze, sztuczne aromaty, dużo soli i cukru...

- wymienia dziennikarka. Kiełbasa na grilla nie powinna zawierać między innymi azotynu sodu, gdyż podczas pieczenia powstają w niej rakotwórcze nitrozoaminy. Częste spożywanie może mocno zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Zwracajcie uwagę, żeby kiełbasa na grilla miała dobry skład. Nie koniecznie ta, która ma na opakowaniu napis „grillowa" będzie się najlepiej nadawała na ruszt...

- podsumowuje Bosacka. Ekspertka doradza również, jak powinno wyglądać smażenie kiełbas na grillu.

Jak grillować kiełbasę? Zbyt mocne przypiekanie może zaszkodzić 

Katarzyna Bosacka przestrzegła też swoich obserwatorów, przed mocnym przypalaniem jedzenia na ruszcie. Przypiekanie prowadzi bowiem do wytwarzania się szkodliwych substancji.

Taka obróbka powoduje zmiany żywności, co prowadzi do wytwarzania szkodliwych substancji m.in. heterocyklicznych amin aromatycznych czy akrylamidu.

- napisała dziennikarka. Niektórzy internauci poczuli się jednak zaatakowani i ostro skomentowali jej wpis.

To nie jedz i przestań urządzać innym życie.
Ludzie mają oczy, umieją czytać i wiedzą, co kupują i będą jeść to, co będą chcieli lub to, na co ich stać.

- czytamy w komentarzach. Znalazły się jednak pozytywne komentarze i głos rozsądku.

Fuj! Nie kupuję takich gotowców. Zdrowie moje i mojej rodziny jest najważniejsze.

- napisała jedna z fanek. Przyglądanie się składom różnych produktów jest ważne. Zdrowa i zbilansowana dieta przyczynia się bowiem do poprawy zdrowia i samopoczucia, a ponadto możemy tym sposobem zapobiec wielu niebezpiecznym chorobom.

Więcej o:
Copyright © Agora SA