Kebab to danie, które przywędrowało do Europy w XX wieku z Turcji, a w Polsce pojawiło się na początku lat 90. Fast-food tego typu jest uwielbiany przez naszych rodaków i można zakupić go w różnej formie. Ku zdziwieniu wielu, większość osób nie spożywa dania prawidłowo. Irena Kamińska-Radomska pokazała, jak należy jeść kebaba z klasą. To może was zaskoczyć.
Irena Kamińska-Radomska prowadzi kanał na TikToku @drirenakaminskaradomska, który cieszy się popularnością. Na filmach kobieta pokazuje podstawowe zasady savoir-vivre oraz etykiety biznesowej. Takowych profili nie ma zbyt wiele, więc to naprawdę świetne miejsce, gdzie można dowiedzieć się cennych informacji. Jednym z najpopularniejszych filmów na kanale celebrytki jest ten, gdzie pokazuje, jak należy spożywać gofry z dżemem. Okazuje się, że tak z pozoru banalne i błahe czynności wywołują zakłopotanie u wielu Polaków, którzy chcą się edukować i oglądają poradniki. Całkiem niedawno opublikowała wideo, gdzie również skupia się na kwestii jedzenia, lecz tym razem kebaba. Jak więc powinniśmy spożywać to danie?
Trenerka etykiety postanowiła wyjaśnić, jak zjeść kebaba, aby być przy tym eleganckim. Ekspertka zademonstrowała, jak spożywa popularnego fast-fooda w różnych kombinacjach. Na początku zajęła się kebabem na talerzu.
Jeżeli kebab jest wyserwowany na talerzu, to nic łatwiejszego, jak wziąć nóż i widelec i sobie jeść małymi kęsami. Oczywiście, że małymi, bo wtedy możemy się delektować tym pysznym smakiem. Ale uwaga, pod kebabem jest pieczywo lawasz. Mogę sobie odsunąć mięso, a pieczywa nie będę kroiła nożem, przecież nie będę się nad tym pastwić. Tylko odrywam po kęsie i zjadam rękami.
- tłumaczyła na TikToku. W późniejszej części pokazała także kebaba podawanego w folii aluminiowej i stwierdziła, że lepiej wybierać tego na talerzu, ponieważ ten podawany w wersji fast-foodowej może popsuć na przykład makijaż.
Poradziłabym, żeby zdjąć to sreberko, zdjąć też ten papier i bierzemy kebab w "łapki". Jeżeli się będę częstowała takim kebabem i jadła w taki sposób to mam zjedzony makijaż. A jeśli ktoś ma piękne wąsy, to cóż po tej stylizacji?
- dodała na koniec. Jeśli zakupimy więc kebaba na wynos, warto poczekać z jego zjedzeniem i wyłożyć całość na talerz w domu. Dzięki temu zachowamy zasady etykiety i zjemy danie w sposób niemalże luksusowy.