Kamińska-Radomska uczy, jak jeść kebaba. Zgodnie z zasadami savoir-vivre "nie będę się nad tym pastwić"

Czy zastanawialiście się kiedyś, jak należy jeść kebaba, aby czynność ta była zgodna z zasadami savoir-vivre? Jeśli tak, znamy odpowiedź. Specjalistka ds. etykiety Irena Kamińska-Radomska przyjrzała się temu daniu i wszystko wyjaśniła.

Kebab to danie, które przywędrowało do Europy w XX wieku z Turcji, a w Polsce pojawiło się na początku lat 90. Fast-food tego typu jest uwielbiany przez naszych rodaków i można zakupić go w różnej formie. Ku zdziwieniu wielu, większość osób nie spożywa dania prawidłowo. Irena Kamińska-Radomska pokazała, jak należy jeść kebaba z klasą. To może was zaskoczyć. 

Zobacz wideo Ile kosztuje kebab w Katarze i jak smakuje? Recenzja od dziennikarza Sport.pl

Irena Kamińska-Radomska uczy Polaków manier. Jej filmy to kopalnia wiedzy

Irena Kamińska-Radomska prowadzi kanał na TikToku @drirenakaminskaradomska, który cieszy się popularnością. Na filmach kobieta pokazuje podstawowe zasady savoir-vivre oraz etykiety biznesowej. Takowych profili nie ma zbyt wiele, więc to naprawdę świetne miejsce, gdzie można dowiedzieć się cennych informacji. Jednym z najpopularniejszych filmów na kanale celebrytki jest ten, gdzie pokazuje, jak należy spożywać gofry z dżemem. Okazuje się, że tak z pozoru banalne i błahe czynności wywołują zakłopotanie u wielu Polaków, którzy chcą się edukować  i oglądają poradniki. Całkiem niedawno opublikowała wideo, gdzie  również skupia się na kwestii jedzenia, lecz tym razem kebaba. Jak więc powinniśmy spożywać to danie? 

Jeśli robisz to w ten sposób, popełniasz błąd. Jedzenie kebaba to niemałe wyzwanie

Trenerka etykiety postanowiła wyjaśnić, jak zjeść kebaba, aby być przy tym eleganckim. Ekspertka zademonstrowała, jak spożywa popularnego fast-fooda w różnych kombinacjach. Na początku zajęła się kebabem na talerzu.

Jeżeli kebab jest wyserwowany na talerzu, to nic łatwiejszego, jak wziąć nóż i widelec i sobie jeść małymi kęsami. Oczywiście, że małymi, bo wtedy możemy się delektować tym pysznym smakiem. Ale uwaga, pod kebabem jest pieczywo lawasz. Mogę sobie odsunąć mięso, a pieczywa nie będę kroiła nożem, przecież nie będę się nad tym pastwić. Tylko odrywam po kęsie i zjadam rękami.

- tłumaczyła na TikToku. W późniejszej części pokazała także kebaba podawanego w folii aluminiowej i stwierdziła, że lepiej wybierać tego na talerzu, ponieważ ten podawany w wersji fast-foodowej może popsuć na przykład makijaż. 

Poradziłabym, żeby zdjąć to sreberko, zdjąć też ten papier i bierzemy kebab w "łapki". Jeżeli się będę częstowała takim kebabem i jadła w taki sposób to mam zjedzony makijaż. A jeśli ktoś ma piękne wąsy, to cóż po tej stylizacji?

- dodała na koniec. Jeśli zakupimy więc kebaba na wynos, warto poczekać z jego zjedzeniem i wyłożyć całość na talerz w domu. Dzięki temu zachowamy zasady etykiety i zjemy danie w sposób niemalże luksusowy.

Więcej o: