Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże? Możesz to sprawdzić jeszcze w sklepie. Te triki warto znać

Jajka mają długi termin ważności, ale jeśli nie będziemy ich prawidłowo przechowywać, szybciej się zepsują. Smród nieświeżego jajka utrzymuje się w domu przez wiele godzin, dlatego warto wcześniej sprawdzić, czy nadaje się jeszcze do spożycia. Możesz się tego dowiedzieć, jeszcze będąc w sklepie.

Do Wielkanocy zostało tylko kilka dni, dlatego warto zacząć pierwsze przygotowania. Zapewne wiele osób wkrótce ruszy na zakupy spożywcze, a jednym z głównych produktów na naszej liście będą jajka. Są składnikiem wielu świątecznych potraw i zawsze pojawiają się na uroczystym śniadaniu. Nim zaczniemy je przyrządzać, warto sprawdzić, czy na pewno są świeże. Z uwagi na to, że jajka mają długi termin przydatności, ciężko na pierwszy rzut oka stwierdzić, czy nadają się jeszcze do spożycia. Jest jednak kilka trików, które nam w tym pomogą.

Zobacz wideo Paweł Rawicki: Omijamy szerokim łukiem jajka "trójki"

Ile czasu jajko jest świeże? Sprawdź opakowanie w sklepie

Z zewnątrz trudno stwierdzić, czy dane jajko nadaje się do spożycia. O jego świeżości przekonujemy się zwykle dopiero po rozbiciu, gdy poczujemy silną, nieprzyjemną woń. Z uwagi na to, że trudno pozbyć się jej z mieszkania i może przyprawiać niektórych o mdłości, warto unikać rozbijania nieświeżego jajka. Jak zatem sprawić, czy można je jeszcze zjeść? Będąc w sklepie, należy najpierw obejrzeć dokładnie opakowanie. Umieszcza się na nim datę minimalnej trwałości, która zwykle wynosi około 28 dni. Jeśli do tego czasu jajka będą prawidłowo przechowywane, możemy je śmiało przyrządzić. Warto także zwrócić uwagę na skorupkę. Im bardziej chropowata i matowa, tym większą możemy mieć pewność, że jajka są dobre. Najlepiej, jeśli mają na sobie ślady kurzych piór i brud, bo to oznacza, że nikt ich nie mył i zachowały naturalny filtr ochronny.

Jak sprawdzić, czy jajko jest jeszcze dobre? Kilka przydatnych sposobów

W domu można nieco łatwiej sprawdzić, czy jajka są świeże. Jest na to kilka prostych sposobów.

  • Prześwietlenie - będąc w ciemnym pomieszczeniu, ustaw jajko pod jasnym źródłem światła. Dzięki temu zobaczysz, jak wgląda w środku. Jeśli są na nim różne nieprawidłowości, w tym krew czy kawałki mięsa, nie powinniśmy go jeść. 
  • Potrząsanie - to prosta metoda, która polega jedynie na nasłuchiwaniu, jakie dźwięki wydobywają się z jajka w trakcie energicznego potrząsania. Jeśli usłyszysz charakterystyczny chlupot, to znak, że jajko jest nieświeże.
  • Test szklanki - to ciekawy eksperyment, dzięki któremu będziemy mieć stuprocentową pewność, czy jajko jest świeże. Wystarczy napełnić szklankę wodą i wrzucić do środka jajko. Jeśli opadnie na dno, to znaczy, że można je zjeść. Jeśli jednak będzie utrzymywać się na powierzchni, powinniśmy je wyrzucić.
  • Rozbicie jajka - jeśli nie wykonaliśmy wcześniej żadnego testu, o świeżości powie nam sam wygląd jajka. Jeśli jest bardzo płynne, rzadkie i szybko rozlało się po rozbiciu, to znaczy, że jajko nie nadaje się do jedzenia.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.