Ewa Wachowicz zdradza przepis na błyskawiczny deser. Ciasto "leniuszek" bez pieczenia to hit

Ewa Wachowicz zdradziła sekretny przepis na ciasto bez pieczenia, które często przygotowuje na deser. "Leniuszek" to prawdziwy hit. Jest tani, prosty i niezwykle szybki w przygotowaniu. Co więcej, jest przepyszny i z pewnością zachwyci waszych gości. Zobacz, jak przyrządzić ciasto krok po kroku.

Słynna restauratorka, dziennikarka i była Miss Polonia, Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na niezwykle proste ciasto bez pieczenia, które idealnie się sprawdzi na ciepłe, wakacyjne dni. Dzięki tanim, łatwym do znalezienia składnikom i bardzo szybkiemu wykonaniu zachwycimy gości podczas różnych imprez. Tak robi je gwiazda.

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz [PRZEPIS]

Ewa Wachowicz: Restauracja to nie wszystko. Gwiazda często dzieli się przepisami

Ewa Wachowicz to uwielbiana polska dziennikarka, prezenterka oraz restauratorka, znana między innymi z popularnego programu kulinarnego "Ewa gotuje". Poza prowadzeniem własnego lokalu i występowaniem w telewizji często udziela się także w mediach społecznościowych i na swojej stronie internetowej, gdzie dzieli się z miłośnikami prostej i taniej kuchni ciekawymi przepisami. Jakiś czas temu gwiazda postanowiła polecić idealny deser na upalne lato. Jest nim przepyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. "Leniuszek", bo tak się potocznie nazywa, pochodzi z Litwy i polega zaledwie na wymieszaniu składników i schłodzenia całości. Oto, czego potrzebujemy, by je przyrządzić: 

  • 4 łyżki kakao
  • 250 mililitrów wody
  • 1 filiżanka espresso
  • 250 gram cukru
  • 500 gram mleka w proszku
  • 200 gram herbatników
  • 250 gram masła
  • migdały
  • 1 kieliszek rumu
  • cukier puder do dekoracji

Posiadając te składniki, możemy przejść do działania.

To ciasto - hit: Bez pieczenia przygotujesz je w naprawdę krótkim czasie. Wystarczy parę prostych kroków

"Leniuszek", jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga od nas wielu czynności. Na początek wystarczy, że roztopimy masło w garnku na niewielkim ogniu, stopniowo dodając kakao i cukier. Warto co pewien czas wymieszać składniki. Gdy masa będzie jednolita, dolewamy do niej wodę oraz espresso. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i stopniowo do lekko ostudzonej mieszanki dodajemy mleko w proszku. Możemy mieszać je łyżką lub mikserem, by nie porobiły się grudki. Migdały musimy najpierw posiekać, a potem uprażyć. Kruszymy również herbatniki, po czym dodatki wsypujemy do naszej masy na ciasto. Teraz dla smaku dolewamy kieliszek rumu i bardzo dokładnie mieszamy całość. Kolejnym krokiem będzie odpowiednie uformowanie deseru. Robimy to z pomocą folii spożywczej, w którą zawijamy ulepione wcześniej wałki. Gdy te są już gotowe, wstawiamy "Leniuszka" do lodówki. Teraz wystarczy już tylko poczekać około czterech godzin. Po tym czasie forma powinna być już twarda i gotowa do krojenia. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i sypiemy na całość cukrem pudrem. Deser podajemy pokrojony w ozdobne krążki na ładnym talerzyku.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: