Słynna restauratorka, dziennikarka i była Miss Polonia, Ewa Wachowicz podzieliła się przepisem na niezwykle proste ciasto bez pieczenia, które idealnie się sprawdzi na ciepłe, wakacyjne dni. Dzięki tanim, łatwym do znalezienia składnikom i bardzo szybkiemu wykonaniu zachwycimy gości podczas różnych imprez. Tak robi je gwiazda.
Ewa Wachowicz to uwielbiana polska dziennikarka, prezenterka oraz restauratorka, znana między innymi z popularnego programu kulinarnego "Ewa gotuje". Poza prowadzeniem własnego lokalu i występowaniem w telewizji często udziela się także w mediach społecznościowych i na swojej stronie internetowej, gdzie dzieli się z miłośnikami prostej i taniej kuchni ciekawymi przepisami. Jakiś czas temu gwiazda postanowiła polecić idealny deser na upalne lato. Jest nim przepyszne ciasto, które nie wymaga pieczenia. "Leniuszek", bo tak się potocznie nazywa, pochodzi z Litwy i polega zaledwie na wymieszaniu składników i schłodzenia całości. Oto, czego potrzebujemy, by je przyrządzić:
Posiadając te składniki, możemy przejść do działania.
"Leniuszek", jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga od nas wielu czynności. Na początek wystarczy, że roztopimy masło w garnku na niewielkim ogniu, stopniowo dodając kakao i cukier. Warto co pewien czas wymieszać składniki. Gdy masa będzie jednolita, dolewamy do niej wodę oraz espresso. Następnie zdejmujemy naczynie z ognia i stopniowo do lekko ostudzonej mieszanki dodajemy mleko w proszku. Możemy mieszać je łyżką lub mikserem, by nie porobiły się grudki. Migdały musimy najpierw posiekać, a potem uprażyć. Kruszymy również herbatniki, po czym dodatki wsypujemy do naszej masy na ciasto. Teraz dla smaku dolewamy kieliszek rumu i bardzo dokładnie mieszamy całość. Kolejnym krokiem będzie odpowiednie uformowanie deseru. Robimy to z pomocą folii spożywczej, w którą zawijamy ulepione wcześniej wałki. Gdy te są już gotowe, wstawiamy "Leniuszka" do lodówki. Teraz wystarczy już tylko poczekać około czterech godzin. Po tym czasie forma powinna być już twarda i gotowa do krojenia. Wyjmujemy ciasto, zdejmujemy folię i sypiemy na całość cukrem pudrem. Deser podajemy pokrojony w ozdobne krążki na ładnym talerzyku.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.