Otrzymanie prestiżowego odznaczenia nadawanego wyłącznie najlepszym restauracją to marzenie każdego kucharza. Jednym z nich są gwiazdki nadawane przez specjalistów z firmy Michelin. Świadczą one o oryginalności danego miejsca i interesującym menu. Szlakiem tych lokali powinni wybrać się wszyscy miłośnicy dobrego jedzenia.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Maksymalnie gwiazdek przyznawanych przez Michelin można otrzymać trzy. Jedna oznacza, że dane miejsce jest interesujące według specjalistów. Dwie, że warto zobaczyć daną restaurację. Trzy natomiast, że jest wyjątkowo godna polecenia i warto się specjalnie udać w dane miejsce, aby skosztować przygotowywanych tam dań. Oprócz gwiazdek istnieje również odznaczenie "Bib Gourmand" – przyznawane za świetny stosunek jakości do ceny. W naszym kraju tylko jedna restauracja otrzymała aż dwie gwiazdki Michelin. Jest to krakowska restauracja "Bottiglieria 1881", której szefem kuchni jest Przemysław Klima. Dwa inne miejsca dostały po jednej gwiazdce i są to kolejno "Muga" w Poznaniu oraz "NUTA" w Warszawie. Pamiętaj, że jeśli planujesz odwiedzić lokal z gwiazdką Michelin, powinno się uprzednio zarezerwować stolik. Ze względu na swoją popularność, te miejsca często są bardzo mocno oblegane, zwłaszcza w sezonie. Z odpowiednim nastawieniem możemy więc wybrać się w ekscytującą podróż, pełną wyjątkowych smaków.
Michelin co pewien czas wydaje również przewodnik polecanych restauracji. Co prawda, nie wszystkie z nich posiadają gwiazdki, ale samo wyróżnienie na liście świadczy o tym, że jedzenie w nich serwowane będzie z pewnością pyszne. Możemy znaleźć je na specjalnie przygotowanej mapie. Warto jednak wziąć pod uwagę fakt, że najwięcej z nich znajduje się w trzech wspomnianych wcześniej miastach. Wyjątkiem może być restauracja "Giewont" w Kościelisku pod Zakopanem. Warto zajechać do niej podczas wypoczynku w Tatrach. W Krakowie na odwiedzenie zasługuje między innymi: "Kogel Mogel", "Hana Sushi", czy specjalizująca się we włoskich przysmakach "Farina". Warszawa słynie głównie z kuchni śródziemnomorskiej "Concept 13" oraz kilku winiarni. Poznań natomiast szczyci się pełną zachodnich serów "Fromażerią" oraz nowoczesnymi odsłonami tradycyjnych dań "A nóż widelec". Taka wycieczka może nieco kosztować, ale z pewnością warto. Nie musimy od razu odwiedzać wszystkich lokali, mamy za to doskonałą inspirację na uroczyste wyjścia, czy romantyczną randkę.