Naukowcy odkryli kolejny smak. Od teraz nie mają żadnych wątpliwości: Jest ich aż sześć

Do tej pory myśleliśmy, że odczuwamy jedynie pięć smaków, czyli słodki, słony, gorzki, kwaśny i umami. Teraz wyszło na jaw, że jest jeszcze jeden podstawowy smak, który z pewnością mieliśmy już okazję poczuć. Czego dowiedli naukowcy? Nowe badania pozwoliły na ogromny przełom.

Za dowody na temat istnienia szóstego podstawowego smaku odpowiadają naukowcy z USC Dornsife College of Letters, Arts and Sciences. Co ciekawe, nie jest to temat świeży, ponieważ od dawna spekulowano, że takowy istnieje. Już piąty z podstawowych smaków budził wiele wątpliwości, czy teraz będzie tak samo? Oto, co mają do powiedzenia na ten temat eksperci. 

Zobacz wideo 'Bramę do piekła' przypadkiem stworzyli naukowcy z ZSRR

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jest sześć smaków podstawowych? Trzeba szukać go w cukierkach 

Piąty smak określany jako umami po raz pierwszy zidentyfikował japoński naukowiec Kikunae Ikeda w 1909 roku. Ta zmiana nie dla wszystkich była łatwa do zaakceptowania, jednak z czasem udało się przyzwyczaić ludzi do tego, że smaków jest nieco więcej. Jak będzie tym razem? Najnowsze badania wskazują, ze ludzki język reaguje na chlorek amonu. Najłatwiej znaleźć go w skandynawskich cukierkach, takich jak słona lukrecja. 

Jeśli mieszkasz w kraju skandynawskim, ten smak będzie ci znany i może ci się spodobać. Ale jest on znany także w innych częściach świata.

- tłumaczą autorzy badania w Nature Communications. Neurobiolog z USC Dornsife, Emily Liman stwierdził, że język człowieka reaguje na chlorek amonu za pomocą tego samego receptora, który odpowiada za odczuwanie smaku kwaśnego. To właśnie jest największym odkryciem i przełomem, na który wszyscy czekali, ponieważ do tej pory naukowcy podejrzewali, że taki smak może istnieć, jednak nie wiedzieli, które receptory są za niego odpowiedzialne. Teraz w końcu mogą wskazać na białko OTOP1.

Czym jest szósty smak? Naukowcy odkryli, że pewien receptor reaguje na chlorek amonu

Chlorek amonu, to najstarsza znana sól amonowa, która w potrawach jest używana do wyrobu słonej lukrecji i tureckiego pieprzu. Aby sprawdzić swoją hipotezę, zespół prof. Liman wprowadził gen OTOP1 do hodowanych w warunkach laboratoryjnych ludzkich komórek, które następnie poddano działaniu kwasu lub chlorku amonu. Wyniki były jednoznaczne - obydwa smaki pobudziłyby u człowieka te same receptory. Oznacza to, że chlorek amonu aktywował wspomniany OTOP1, dokładnie tak samo jak kwas. Na tym jednak nie koniec. Przyszedł również czas na eksperymenty z udziałem myszy, podczas których okazało się, że zwierzęta z genem OTOP1 unikały pożywienia z chlorkiem amonu. Autorzy badania podejrzewają, że zdolność do wyczuwania chlorku amonu mogła wyewoluować, aby organizmy unikały szkodliwych substancji, w skład których wchodzi jon amonowy. Naukowcy planują dalsze analizy dotyczące receptora OTOP1 i chlorku amonu

Więcej o: