Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a im bliżej świąt, tym częściej możemy się zastanawiać nad wpływem jajek na nasze zdrowie. W końcu odgrywają one główną rolę podczas wielkanocnego śniadania, a resztki jajecznych świątecznych potraw często goszczą na naszych stołach jeszcze przez kolejne dni. Czy tradycja może jednak wpływać negatywnie na nasz organizm? Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna.
Choć naukowcy są obecnie zgodni odnośnie tego, że jajka mają dobry wpływ na nasze zdrowie, to problemy pojawiają się przy wyznaczaniu limitów ich spożywania. Wiąże się to z rozbieżnością wyników uzyskiwanych w badaniach. Portal healthline.com przyjrzał się temu zagadnieniu nieco bliżej. Jedno z badań, na które się powołuje, dotyczyło związku jajek z poziomem cholesterolu we krwi, co stanowi najczęstszą obawą pojawiającą się przy tym temacie. Okazało się jednak, że spożywanie od sześciu do dwunastu jajek w przypadku osób z cukrzycą zwiększało poziom HDL, czyli tzw. dobrego cholesterolu. Jest to dobra informacja, ponieważ pomaga on eliminować inne typy cholesterolu. Z drugiej strony u innej grupy badanych jajka nie miały żadnego wpływu na cholesterol. Ponadto istotnym czynnikiem do uwzględnienia jest np. to, jak wygląda nasza dieta w ogólnym ujęciu. Na poziom cholesterolu wpływają również takie produkty jak ser, przetworzone mięso czy smażone potrawy. Inaczej mówiąc, naukowcy są zgodni jedynie odnośnie tego, że potrzebne są dalsze badania w tej kwestii. Co jednak z tą liczbą? Czy można uznać jakiś limit za stuprocentowo bezpieczny?
Jak zostało to już wspomniane, wpływ jajek na nasze zdrowie może być uzależniony od naszej diety, ale też i uwarunkowań genetycznych czy sposobu przygotowania tych produktów. Niemniej najczęściej przyjmuje się, że dla zdrowej dorosłej osoby odpowiednim limitem jest od jednego do dwóch jajek dziennie. W takiej ilości mogą mieć faktycznie korzystny wpływ. Podobne informacje podaje prof. dr hab. med. Barbara Cybulska w artykule opublikowanym przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, odnosząc się przy okazji do Wielkanocy.
Święta Wielkanocne są dobrą, wynikającą z tradycji, okazją do spożycia jajek i w tych dniach nie ma potrzeby ich ograniczać. Natomiast obecnie w codziennej diecie za rozsądne przyjmuje się spożycie 7 jajek tygodniowo
- czytamy na stronie NCEZ. Pamiętajmy też, że nasze wątpliwości związane ze zdrowiem powinniśmy zawsze konsultować indywidualnie z naszym lekarzem, który będzie w stanie najlepiej ocenić, jakie podejście jest właściwe w naszym przypadku.