To najzdrowsza ryba na świecie. Ma niewiele kalorii i mnóstwo białka. W Polsce mało kto po nią sięga

Najzdrowsza ryba nie cieszy się w Polsce dużą popularnością, choć jest dostępna w sklepach. Warto jednak się do niej przekonać zarówno ze względu na jej wartości odżywcze, jak i smakowe. Według ustaleń naukowców niewiele produktów jest równie odżywczych.

Zdrowe odżywianie jest ważne nie tylko dla sportowców czy osób próbujących pozbyć się zbędnych kilogramów. Kontrolując to, co trafia na nasz talerz, każdy z nas poczuje się lepiej. Nie od dziś wiadomo, że ważną rolę w diecie odgrywają ryby. Ostatnio pisaliśmy o tym, których gatunków powinniśmy unikać. Tym razem przyjrzymy się jednak najlepszemu wyborowi, którym jest karmazyn pacyficzny

Jaka ryba jest najzdrowsza? Badania naukowe wyłonił najbardziej odżywcze produkty spożywcze

Wyniki badań poświęconych odżywczości różnych produktów spożywczych przedstawiono w artykule "Uncovering the Nutritional Landscape of Food" opublikowanym przez magazyn PLoS ONE. W przeprowadzonej analizie uwzględniono ponad 1000 pokarmów, a następnie każdemu z nich przypisano punktację odżywczą. Jako wynik maksymalny przyjęto 100 punktów. Okazało się, że najbardziej odżywczym produktem są migdały, które zdobyły aż 97 punktów. Na miejscu drugim uplasował się egzotyczny owoc cherimoya, zdobywając nieznacznie mniej, bo 96 punktów. Podium zamknął karmazyn pacyficzny, z imponującym wynikiem 89 punktów na 100. Co ciekawe, na czwartym miejscu znalazła się flądra, którą oceniono na 88 punktów, ale w poniższym artykule skupimy się na karmazynie, który prawdopodobnie jest mniej znany polskim konsumentom.

Karmazyn pacyficzny (łac. Sebastes alutus), w Polsce nazywany również pacyficznym okoniem oceanicznym, to gatunek wyjątkowo popularny w krajach azjatyckich. W naszym kraju dostępny jest w postaci mrożonych filetów, a także wędzonej. Co jednak konkretnie da nam oparty na nim posiłek

Czy karmazyn to dobra ryba? Wartości odżywcze okonia oceanicznego mówią same za siebie

Zgodnie z informacjami dostępnymi na portalu Check Your Food 120-gramowa porcja okonia oceanicznego ma tylko 95 kalorii. Ryba ta ma białe, delikatne mięso, a niska zawartość tłuszczu czyni je wyjątkowo kruchym. Ponadto w przytoczonej porcji znajdziemy:

  • 18 g białka,
  • 1 g tłuszczu (w tym 0,276 g nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 - 56 proc. dziennego zapotrzebowania),
  • 34,32 µg selenu - 50 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • 1,8 µg witaminy B12 - 45 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • 297,6 mg fosforu - 43 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • 1,44 µg witaminy D - 10 proc. dziennego zapotrzebowania,
  • 78 mg choliny - 16 proc. dziennego zapotrzebowania.

Jak wyjaśnia portal Medonet, wysoka zawartość białka i niska tłuszczu czyni karmazyna doskonałym uzupełnieniem diety redukcyjnej oraz sportowców. Selen natomiast związany jest z pracą tarczycy i reguluje gospodarkę hormonalną. Wielu Polaków cierpi na niedobór witaminy D, więc jej dodatkowy zastrzyk też nam się przyda, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Jak większość ryb, okonia oceanicznego najlepiej jest gotować na parze lub piec z warzywami i ziołami.

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: