Pizza z dostawą do domu to popularna i szybka alternatywa dla obiadu. Często zamawiamy ją też podczas spotkań z przyjaciółmi. Niestety wybór ten może być nie najlepszy dla naszego zdrowia, i nie chodzi tu tylko o kaloryczność. Organizacja Öko-Test, która specjalizuje się w testowaniu najróżniejszych produktów pod kątem ich bezpieczeństwa dla konsumentów, przyjrzała się bliżej kartonom wykorzystywanym przez pizzerie.
Jak dowiadujemy się z komunikatu na oficjalnej stronie Öko-Test, wspomniane badania obejmowały analizę opakowań z papieru lub tektury, stosowanych do pizzy. Pochodziły one z 10 różnych źródeł, przy czym pięć zostało zakupionych od znanych pizzerii, a kolejne pięć od hurtowników internetowych. Szczególną uwagę zwracano na obecność dwóch związków: bisfenolu A (BPA) i bisfenolu S (BPS). Co ważne, oba z nich są zakazane od 20 stycznia 2025 roku w materiałach i wyrobach przeznaczonych do kontaktu z żywnością na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2024/3190 z dnia 19 grudnia 2024 roku w sprawie stosowania bisfenolu A (BPA) oraz innych bisfenoli. Mimo to niemal wszystkie opakowania były nimi skażone. Ponadto w czterech przypadkach stwierdzono przeniesienie substancji na pizzę. Dlaczego jest to tak istotne?
Zobacz też: Jest 100 razy bardziej toksyczne od cyjanku. To najniebezpieczniejsze danie na świecie
Zarówno BPA, jak i BPS mają szkodliwy wpływ na zdrowie. Zgodnie z informacjami opublikowanymi przez Powiatową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w Krakowie pierwszy z nich może powodować poważne uszkodzenia oczu, alergiczne reakcje skórne i podrażniać drogi oddechowe. Oprócz tego zaburza funkcjonowanie układu hormonalnego, a także wpływa na funkcje rozrodcze, poznawcze, metabolizm i układ odpornościowy. BPS jest mnie zbadany, ale potwierdzono jego szkodliwość dla układu rozrodczego. Niepokój ekspertów Öko-Test po otrzymaniu omawianych wyników jest więc zrozumiały. Jak jednak substancje te dostały się do kartonów?
BPA jest stosowany głównie w przemysłowej produkcji polimerów, takich jak tworzywa poliwęglanowe i żywice epoksydowe. Kiedyś był wykorzystywany w produkcji plastikowych butelek wielokrotnego użytku, butelek do karmienia i pojemników do przechowywania żywności. Zawierają go także takie produkty jak tusze, tekstylia, farby i kleje, sprzęt elektroniczny, materiały budowlane, zabawki, płyty CD, powłoki karoserii samochodowych, urządzenia medyczne i materiały dentystyczne. Öko-Test zauważa jednak, że bisfenole najprawdopodobniej trafiają do kartonów do pizzy przez nieprawidłową segregację papieru. Chodzi tu przede wszystkim o paragony czy bilety parkingowe, czyli papier termiczny. Co prawda od 2020 roku stosowanie BPA w papierze termicznym jest zakazane, ale producenci zaczęli zastępować go BPS. Gdy taki produkt trafia do makulatury (zamiast do odpadów zmieszanych), może później zanieczyścić opakowania do żywności, w tym kartony do pizzy. W związku z tym Öko-Test apeluje o wprowadzenie dodatkowych regulacji w wykorzystaniu papieru z recyklingu w kontakcie z jedzeniem.
Dziękujemy, że przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.