Koszmar na weselu. 38 osób miało objawy zatrucia pokarmowego. Babcia panny młodej zmarła

Wszyscy przyszli małżonkowie chcą, aby ich dzień ślubu był idealny. Czarne scenariusze jednak rzadko uwzględniają grupowe zatrucie i śmierć członka rodziny. Niestety, do takiej właśnie tragedii doszło w miejscowości Penaranda de Bracamonte w Hiszpanii. Co udało się ustalić na temat tych wydarzeń?

Tragiczne w skutkach wesele odbyło się w restauracji Finca el Ventorro w miejscowości Peneranda de Bracamonte, w prowincji Salamanka. Próby ustalenia, co dokładnie się stało, wciąż trwają, a w sprawę zaangażowane są służby nadzoru epidemiologicznego. Niemniej pierwsze informacje zostały już ujawnione przez hiszpańskie media.

Zobacz wideo Jak pokolenie "Z" wyobraża sobie ślub?

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Grupowe zatrucie na weselu. Czy śmierć babci była z tym związana?

Jak donosi hiszpański dziennik "El Mundo", 38 osób biorących udział w tej samej imprezie miało objawy zatrucia pokarmowego, w związku z czym musiało otrzymać pomoc medyczną. Właściciel restauracji, w której doszło do nieszczęśliwego zdarzenia, poinformował "El Mundo", że żadna z tych osób nie wymagała hospitalizacji. Niestety, 96-letnia babcia panny młodej zmarła w hotelu kilka godzin po uczestnictwie w weselu. Na chwilę obecną nie wiadomo, czy śmierć kobiety była bezpośrednio związana z zatruciem. Z lokalu pobrano próbki, a Gwardia Cywilna wraz z technikami medycyny sądowej próbują ustalić przyczyny zgonu seniorki. Pobrane próbki przesłano już do analizy laboratoryjnej.

Restauracja, w której odbyło się wesele, jest firmą rodzinną z długoletnim doświadczeniem w branży hotelarskiej. Kierownik w rozmowie z "El Mundo" przyznał, że omawiany incydent bardzo ich dotknął, ponieważ nigdy wcześniej nie mieli podobnych problemów. Zapewniał również, że ściśle przestrzegają protokołu wydanego przez Ministerstwo Zdrowia. Jednocześnie restauracja deklaruje gotowość do pomocy w dochodzeniu, aby móc jak najszybciej rozwiązać sprawę.

Dania weselne, których lepiej unikać. Te potrawy to ryzyko zatrucia pokarmowego gości

Nieszczęśliwe wypadki się zdarzają, nawet na weselach i czasami trudno ich uniknąć. Można jednak podjąć pewne kroki, które zmniejszą ryzyko tragedii. Jednym z nich jest wybór odpowiedniego menu weselnego. Na problem zatruć na weselu wynikających z zaniedbań w tym zakresie uwagę zwracała m.in. Izabela Janachowska na swoim eksperckim bogu. Organizatorka wesel jako przykład potencjalnie niebezpiecznego dania podaje sushi. Choć taki poczęstunek staje się coraz modniejszy, to należy pamiętać, że jest to surowa ryba, która na sali weselnej w oczekiwaniu na gości może szybko się popsuć i poważnie im zaszkodzić. Podobnie sytuacja wygląda w przypadku tatara wołowego, owoców morza czy sałatki z majonezem. Więcej na ten temat wraz z innymi przykładami pisaliśmy w jednym z naszych poprzednich artykułów.

Więcej o: