Kiedy rosną grzyby? Właśnie teraz sezon grzybowy trwa w najlepsze. Niemal każdego dnia można spotkać w lesie masę osób poszukujących najładniejszych okazów. Zwykle są to borowiki, kurki, maślaki czy podgrzybki. Mało kto wie, że w wielu lasach pojawił się niedawno gatunek grzyba, który niedługo może wyprzeć inne owocniki. Zgodnie z zasadą, by nie zbierać okazów, których nie znamy, nadal wielu grzybiarzy pomija ten rodzaj. Sprawdź, jak wygląda, by nie przegapić okazji na smaczny kąsek.
Zainteresował Cię ten artykuł? Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Leśnicy zaobserwowali, że w ostatnim czasie w polskich lasach pojawił się nieznany dotąd gatunek. To borowik amerykański, znany także jako złotak lub złotoborowik wysmukły. Pomimo podobnej nazwy ten grzyb znacznie różni się od naszego szlachetnego. Przede wszystkim wygląda zupełnie inaczej, dlatego grzybiarze nie decydują się na to, by go zebrać. Borowik amerykański zwany jest czasem prążkowanym, ponieważ posiada trzon z charakterystycznymi żłobieniami. Dorosłe owocniki mają widoczny, "pocięty" wzór. Z kolei kapelusz ma jasnobrązowy kolor. Skórka jest sucha, ale gładka i matowa. Wychodzi poza krawędź kapelusza i charakterystycznie się pod nim zawija, tworząc wałek. Po przekrojeniu borowik amerykański nie zmieni koloru. Co ciekawe, polskie owady nie przyzwyczaiły się do jego obecności, więc grzyb zawsze pozostaje zdrowy i nienaruszony. Jak informują Lasy Państwowe, borowik amerykański jest gatunkiem inwazyjnym i może próbować wyprzeć borowika szlachetnego.
Borowik amerykański jest stosunkowo nowym grzybem w naszej okolicy. Do Europy dotarł z Ameryki Północnej w latach 80., a do Polski przywędrował z Litwy. W niektórych częściach kraju można zaobserwować całkiem sporo przedstawicieli tego gatunku. Lubi zarośnięte, piaszczyste wydmy, dlatego bardzo często występuje na terenach od Suwałk po Łebę. Można go także spotkać w kaszubskich lasach w okolicy Stilo oraz Białogóry. Jego siedliskiem są lasy sosnowe i te, w których rośnie kosodrzewina. Złotoborowik wysmukły jest grzybem jadalnym, choć jego aromat i smak są słabsze niż w przypadku borowika szlachetnego. Warto jednak wykorzystać go w kuchni jako dodatek do dań lub zmieszać z innymi grzybami. Jeśli jednak nie masz pewności, że napotkany w lesie owocnik to borowik amerykański, lepiej go nie zbieraj. Pamiętaj, by nie dotykać grzybów, co do których nie mamy pewności.