Polskie pierogi na cenzurowanym. Bosacka ostrzega przed wigilijną tradycją. "Czuję jakiś niedosyt"

Pierogi często są klejnotem koronnym wigilijnego stołu. Nie zawsze jednak mamy czas, by samodzielnie zająć się ich klejeniem. Wówczas lecimy do sklepu, by zaopatrzyć się w te przysmaki na gotowo. Trzeba być jednak ostrożnym. Katarzyna Bosacka naciska na sprawdzanie składów.

Kolacja wigilijna bez pierogów jest jak rosół bez makaronu. Niby się da, ale po co? Nic więc dziwnego, że Katarzyna Bosacka postanowiła wziąć pod lupę ten przysmak. Niestety, nie każdy będzie zadowolony z jej oceny, zwłaszcza jeśli woli gotowe dania. Ekspertka mówi, na co warto zwrócić uwagę.

Zobacz wideo Falbanki, szczypanki i warkoczyki, czyli ulepimy dziś pierogi

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Gotowe pierogi na Wigilię. Katarzyna Bosacka ostrzega przed niektórymi produktami

Choć wielu jest zdania, że bez pierogów nie ma Wigilii, to niestety nie każdy ma czas, by samodzielnie nalepić tych smakołyków. Wówczas ruszamy na łowy do sklepów, garmażerek czy restauracji, by zaopatrzyć się w pierogi. Niestety, nie zawsze jesteśmy zachwyceni tym, co udało się kupić. Katarzyna Bosacka zdradza, na co powinniśmy zwrócić uwagę. Ekspertka już od lat doradza rzeszą Polaków w kwestiach zdrowego odżywiania, przestrzegając również przed pochopnymi decyzjami w sklepie. Radzi, jak świadomie kupować, niejednokrotnie zdradzając również oszczędnościowe triki. Na temat świątecznych pierogów powiedziała:

Pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowa potrawa wigilijna w wielu polskich domach! Nie każdy ma czas lepić własne pierogi, więc dla wielu te sklepowe mogą być ostatnią deską ratunku. Ale które wybrać?

Na szczęście pośpieszyła również z odpowiedzią. Mając przygotowane piętnaście sklepowych produktów, zaznaczyła czego się wystrzegać:

Kupując pierogi z kapustą i grzybami liczyłabym na to, że w składzie pojawią się grzyby leśne. Niestety w wielu produktach jedyne grzyby, jakie się znajdują to... pieczarki - też grzyby, ale czuję jakiś taki niedosyt
 

Katarzyna Bosacka radzi czego się wystrzegać kupując pierogi. Najważniejsze są składy

Kupując gotowe produkty - nie tylko te świąteczne - powinniśmy dokładnie czytać składy. Według Katarzyny Bosackiej w przypadku gotowych pierogów wystrzegać należy się przede wszystkim:

  • konserwantów - wiele gotowych pierogów zawiera E202 - sorbinian potasu,
  • wzmacniaczy smaku, na przykład glutaminianu monosodowego,
  • ekstraktu drożdżowego czy sztucznych aromatów, które w nienaturalny sposób poprawiają smak produktu,
  • syropu glukozowego,
  • maltodekstryny i cukru na czołowych miejscach w składzie,
  • margaryny (lepiej, aby było masło),
  • masy jajowej.

Ekspertka dodała również, że:

Sporą bolączką pierogów z kapustą i grzybami jest znikoma ilość grzybów (nie mówię o pieczarkach, a grzybach leśnych) - 3%, 1%, 0,2%, ale są też na rynku takie, które zawierają 18% grzybów leśnych

Warto jednak zaznaczyć, że niektóre propozycje sklepowe, które znalazły się na liście dziennikarki, miały całkiem poprawny skład.

Więcej o: