Współcześnie uzdolnieni kucharze przyciągają uwagę smakoszy i nie tylko, którzy podziwiają pracę oraz dokładność ich kulinarnych talentów. Programy związane z gotowaniem stają się coraz bardziej popularne, podobnie jak pokazy, z których często korzystają między innymi firmy. Ile kosztuje organizacja takiego wydarzenia? Stawki niektórych szefów kuchni są nieco wygórowane. Ten youtuber postanowił zadzwonić bezpośrednio do źródła i zapytał o ceny.
Dymitr Błaszczyk to znany youtuber prowadzący kanał "Sprawdzam Jak". W swoich filmach testuje różne miejsca i rzeczy oraz sprawdza na przykład koszta danych przedsięwzięć. W ostatnim czasie postanowił wykonać kilka telefonów do znanych w Polsce kucharzy, aby zorientować się, ile kosztuje pokaz kulinarny. YouTuber pod lupę wziął między innymi Michela Morana, Pascala Brodnickiego oraz Darię Ładochę. Przedstawiając się jako pracownik firmy IT z Gdańska, mówił, że szuka najlepszej oferty na pokaz dla ok. 8-osobowego zarządu przedsiębiorstwa. Jakie stawki zostały zaproponowane?
Pierwszą osobą, do której zadzwonił youtuber był Michel Moran, czyli francuski restaurator i mistrz kuchni ceniony przez wielu. Tutaj honorarium kucharza wynosi 25 tysięcy złotych za przygotowanie potraw podczas pokazu, jednak do tej ceny należy jeszcze doliczyć koszta związane z dojazdem i noclegiem. Ku zdziwieniu wielu, Michel ma pewną zasadę - hotel, w którym będzie nocował, musi mieć minimum 4 gwiazdki. Doliczając dodatkowe zobowiązania, firma za pokaz z udziałem Michela Morana musiałaby z pewnością zapłacić około 30 tysięcy złotych.
Drugą osobą był Pascal Brodnicki, z którym youtuber rozmawiał bezpośrednio przez telefon. Francusko-polski kucharz słynie ze swoich niepowtarzalnych dań i umiejętności. A jak przedstawia się jego honorarium? W tym przypadku cena jest nieco niższa niż u poprzedniego kandydata, ponieważ oferta Pascala to 18,5 tysiąca złotych plus doliczyć należy koszta związane z zakupem produktów.
Ostatnia osoba to Daria Ładocha, czyli polska prezenterka i dziennikarka kulinarna. Za pokaz z kucharką zapłacimy 12,5 tysiąca złotych - w cenie uwzględniono już koszty dojazdu. Po stronie firmy należy doliczyć w tym przypadku jeszcze zobowiązania finansowe związane z zakupem składników oraz nocleg dla dwóch osób.
Przedstawione oferty są - jak widać - bardzo zróżnicowane, a uzależnione jest to prawdopodobnie między innymi od doświadczenia zawodowego i renomy. Najtańszą ofertę zaproponowała Daria Ładocha, a najdroższą Michel Moran. Jedno jest pewne: takie wydarzenie to spory wydatek, lecz dania wydane przez tak uzdolnionych kucharzy z pewnością wędrują "przez żołądek do serca".