W tradycji chrześcijańskiej Środa Popielcowa rozpoczyna Wielki Post, czyli 40-dniowy okres pokuty i przygotowania do świąt wielkanocnych. Oznacza to również, że w tym dniu należy zachować wstrzemięźliwość od poszczególnych pokarmów. O jakie produkty dokładnie chodzi? W tym przypadku warto zwrócić uwagę na treść Kodeksu Prawa Kanonicznego.
Osoby uczęszczające do Kościoła katolickiego, zgodnie z obowiązującą w nim tradycją, w Środę Popielcową powinny poddać się postowi. Post ścisły polega na wykluczeniu poszczególnych produktów oraz ograniczeniu posiłków i odnosi się do osób od 18. do 60. roku życia. Zgodnie z zasadami w tym dniu należy zjeść tylko trzy posiłki, a wyłącznie jeden z nich powinien być do syta. Wtedy wierni odmawiają sobie głównie dań mięsnych, co regulują tak zwane kanony, czyli paragrafy prawa kanonicznego. Okazuje się jednak, że powinni pamiętać o czymś jeszcze. Jak podaje serwis Fakt, "wiele osób często zapomina o zasadach dotyczących dań postnych", których jest nieco więcej, niż większości z nas może się wydawać.
Podczas postu ścisłego należy pamiętać nie tylko o wykluczeniu z diety mięsa oraz napojów wyskokowych. Według przedstawicieli kościoła katolickiego jest to moment refleksji nad własnymi postawami, nawykami oraz szansa na duchową przemianę. W tym czasie należy również powstrzymać się przed spożywaniem wszelkiego rodzaju słodkości. Choć dla wielu osób Środa Popielcowa kojarzona jest wyłącznie z kuchnią wegetariańską, to jedzenie słodyczy podczas postu ścisłego jest całkowicie zabronione. Oznacza to, że takie właśnie zasady obowiązują nie tylko 14 lutego, ale także w Wielki Piątek, czyli 29 marca 2024. Co więcej, Kościół podkreśla, że pokuta ma wymiar osobisty, a więc warto odjąć sobie od ust produkty, które wierny ma w zwyczaju spożywać na co dzień i jednocześnie przynoszą mu ogromną przyjemność. Zwyczajem dawnych pokoleń było spędzanie tych dwóch dni w roku przy chlebie i wodzie. Dzięki temu łatwiej było o refleksję dotyczącą dóbr, jakie spotykają nas każdego dnia. Ci, którzy jednak mają w zwyczaju jeść nieco więcej, niż sam chleb, najczęściej decydują się na tradycyjne potrawy. Wśród nich można znaleźć bezmięsny żur, pierogi z kaszą, śledź z jabłkiem, cebulą i śmietaną.